22 juli 2011

En ofattbar fredag...

Norges statsminister var stolt men ödmjuk och mycket statsmannamässig när han på presskonferensen sa:
- Ni ska inte få ödelägga oss och vår demokrati - adresserat till dem/den som har angripit Norges politiska hjärta.

Jämförelsen med George W. Bush 11 september då han sa: we´re gonna hunt you down, utfaller stort till Stoltenbergs fördel när han säger: svaret på våld är ännu mer demokrati. Ännu mer humanitet, men aldrig naivitet.

Jag är imponerad av NRK, norska polisen och politikerna i denna svåra stund. Besviken dock på svensk media som var sena med att sända nyheter och som trots katastrofens omfattning inte gör en ändring i programtablåerna.

Som om angreppet på politikens hemvist i Oslo inte var nog så fortsätter angreppet på ett ungdomsläger med socialdemokratiska ungdomsförbundet. Där drabbas ett ännu okänt antal ungdomar av skjutningar som både skadar och dödar.
Räddningsarbetet är inte färdigt ännu och stillsamt undrar jag vad vi kan bidra med från Sverige, det känns självklart som att vi vill göra något...I stunder som denna är det inte bara varma tankar och ord som behövs utan människor behöver säkerligen mer handfast hjälp. Att spekulera i vad, vem och varför lönar inte, tids nog får vi de svaren...

Norge är ett litet land och människorna står varandra nära. Mellan Sverige och Norge finns starka band och vi är många som känner med Norge i denna tunga stund och sänder tankar och omsorg till dem som drabbats.

Inga kommentarer: