26 juli 2011

Gator fyllda av kärlek...

Centrala Oslo fylldes i går av människor som slöt upp för att hedra offren för den norske terroristen. Så många som 150 000 människor beräknas ha funnits på plats med rosor i sina händer. Tåget, som bland annat arrangerades av norska Amnesty, syftade till att markera att Oslo inte kan skrämmas till tystnad.
Bland talarna fanns kronprins Hakon som sa "Oslos gator är fyllda av kärlek i kväll", statsminister Stoltenberg som säger "vi ska ta tryggheten tillbaka" och att "var och en av oss kan göra demokratins väv lite starkare".

Jag är imponerad, och många med mig, av hur norrmännen hanterar den situation som de befinner sig i efter dåden. Alla, både de som varit inblandade direkt men även övriga pratar om att det nu är tid för att tala om det som skett, kramas och ta hand om varandra. Att terroristens hat inte skall få knäcka dem och landet.
Mitt i all denna ofattbara sorg pratar de om trygghet, kärlek och att ingen ska ha dött förgäves. Allra bäst uttrycktes det av en tjej som var med på Utöya: Om en man kan visa så mycket hat, tänkt så mycket kärlek vi kan visa tillsammans".

Inga kommentarer: