04 januari 2011

Debattklimat Na

Att bara ha en tidning som är utan konkurrens som vi har i större delen av Örebro län är naturligtvis inget önskeläge. Det innebär krasst att Nerikes Allehanda kan hantera sina prenumeranter ganska vårdslöst...
Den förändring som gjorts av tidningen upplevs av de flesta som att tidningen blivit ännu sämre och fler och fler säger upp sitt abonnemang.

För oss som är debattglada togs redan för flera år sedan möjligheten till debatt på lokalsidan bort, istället hänvisas alla debattartiklar och insändare till åsiktssidan. Vilket givetvis innebär att den "stora" kommunens representation blir i majoritet då ofta lokalt skrivna insändare inte bedöms som tillräckligt intressanta för den bredare läsekretsen.

Istället har man hänvisat debatten till webben, vilket är bra för oss som känner oss hemma vid datorn...men det gör långtifrån alla. Dessutom upplever jag att 95 procent av de som skriver inlägg där gör det under pseudonym, dvs de använder inte sitt riktiga namn. Vilket innebär att man kan skriva precis vad som helst...utan att behöva ta ansvar för sitt inlägg. Det är inte på den nivån jag vill föra en debatt. Alltså välkomnar jag den begränsning som nu införs om den innebär att man inför en form av formulär som man obligatoriskt måste fylla i innan ens inlägg publiceras. Att däremot begränsa antalet artiklar som kan kommenteras verkar märkligt.
Ska vi ha en debatt ska den vara saklig och inte ligga på smutskastarnivå, det gagnar ingen! Jag har inget emot avvikande åsikter, men de bör följas av för- och efternamn så att man inte kan "gömma" sina åsikter bakom ett "smeknamn", att stå för sina åsikter borde vara självklart.

Inga kommentarer: