15 januari 2011

Vargjakten

Nyheterna berättar att nästan halva vargkvoten skjutits under första jaktdagen. Nu återstår att vänta in utvärderingen av årets vargjakt.

Återstår även att vänta in den kritik som riktats mot jakten bland annat från EU:s miljökommissionär och olika miljöorganisationer i Sverige.

Jakten tros kunna öka acceptansen för varg i landet och regeringen hoppas att inaveln skall minska genom att det tillförs djur från bland annat Finland och Ryssland. Vi är många som vill ha en hållbar lösning där biologisk mångfald är det övergripande målet. Om jakten är det rätta sättet ställer jag mig tveksam till, inte minst därför att det inte alls är säkert att det är de djur som skjuts som skulle behöva skjutas pga. problem med inavel. Det visade förra årets vargjakt.

Problemet borde egentligen inte vara något problem då Sverige är ett avlångt land där många vargar skulle få plats. Det som gör det problematiskt är att en stor del av landet undantas från att vara "vargland" utifrån att de delarna är renbetesland.
Det gör att koncentrationen av varg blir stor i mellansverige och då bör det vara av högsta prioritet att låta de människor som bor och lever i de delarna av Sverige vara med och ge sina synpunkter. Lokalbefolkningen bör ges stort utrymme i de diskussionerna.

Inga kommentarer: