28 januari 2011

Alarmerande!

Läser i dagens SvD att Skolverket menar att de antimobbningsprogram som används av kommuner runt om i Sverige inte fungerar och i vissa fall kan ha helt motsatt effekt. De ger ingen bevisad effekt och ger bland annat exempel på att kamratstödjare är ett sätt att i värsta fall få mobbningen att öka...Att göra som vissa skolor, att blanda olika metoder är helt förkastligt. Men, inget av programmen kan rekommenderas i sin helhet säger Skolverket.
De program som har undersökts under tre år är Friends, SET, Lions Quest, Olweusprogrammet, Farstametoden, Skolkomet, Skolmedling och Stegvis. 10 000 elever i årskurs 4-9 deltagit i utvärderingen.
Även det program som alltså används i Noras skolor - Olweusmetoden - finns med i utvärderingen och förkastas då det enligt Skolverket inte är tillräckligt säkerställt evidensmässigt.
När barn- och utbildningsnämnden tog beslutet att implementera programmet var den infomrationen vi fick att detta var det enda evidensbaserade antimobbningsprogram som fanns på marknaden. Verkar som om vi måste ta detta beslut under omprövning...

Inga kommentarer: