06 januari 2011

C+Fp? Nej tack!

Det är bra med partier som på ett tydligt sätt redovisar sina olika ståndpunkter inför ett val. Just nu går debattens vågor höga både på bloggar och i ledande svenska dagstidningar om Folkpartiet och Centerpartiet och en eventuell sammanslagning av dessa två till ett enda liberalt parti med sikte på valet 2014.
Personligen är min bedömning att dessa två partier står alltför långt ifrån varandra för att göra en sammanslagning möjlig och även partiernas respektive bakgrund och rötter är alltför olika för att kunna enas.


Att Centerpartiet har problem är ingen underdrift, med ett uruselt valresultat i bagaget och en partiledare som i mångas ögon inte är den rätta finns det mycket som behöver utvärderas och omvärderas. Men att försöka slå samman Folkpartiet och Centerpartiet blir en svår balansgång mellan centerpartister som ser sig själva som de som värnar om landsbygden och vill decentralisera långtgående inom olika områden, och folkpartister som ofta betraktas som progressiva och utvecklingsvänliga.

Att Maud Olofsson i det läget tar sikte på att slå sig in på skolpolitikens område kan man tycka vad man vill om. Att hon däremot kommer med det horribla förslaget att eleverna skall få sätta betyg på lärarna och att skolornas självständighet skall stärkas visar bara att förslagen är illa genomtänkta. Att låta elever betygsätta lärarna är ett förslag som Ilmar Reepalu (s) kom med i våras, det har inte blivit ett klokare förslag sedan dess. Att ha en kursutvärdering på universitetet är en sak, att låta små barn och tonåringar utvärdera pedagogers arbete och att dessutom låta dessa utvärderingar ligga till grund för lönesättningen för lärarna låter i mina öron både ogenomtänkt och vansinnigt. Det är inget jag kan tänka mig att ställa mig bakom.


Folkpartiet som är regeringens tydliga skolparti och som har grundlagt den skolpolitik som
alliansen har gått till val på både 2006 och 2010 har vid flera tillfällen tydliggjort att det skolan behöver är en återgång till förstatligande för att slippa ha 290 olika lösningar på hur skolans uppdrag skall skötas.

Folkpartiet vill ha fokus på kvalitet och en tydlig uppföljning och dit är vi nu äntligen på väg. Folkpartiet reformerar nu skollagen, lärarutbildningen och rektorernas roll för att nämna några delar. Dessutom behöver vi höja statusen på läraryrket vilket kommer till stånd genom en lärarlegitimation och en bättre lärarutbildning. Att det sedan finns ett behov av att utveckla elevernas inflytande är helt korrekt, men därifrån till att låta eleverna betygssätta lärarna är steget långt.

Så nej, Maud Olofsson, det är inget bra förslag och det ligger inte ens i närheten av den skolpolitik som regeringen tack vare Folkpartiet driver idag.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker du har FEL.Jag tror elever är fullt kapabla att betygsätta sina lärare. Du ger uttryck för en mossig syn på skolpolitik. Tro på eleverna istället! Om ni ger dom ansvar, riktigt ansvar och inte nåt "bestämma färgen på väggarna"-ansvar så kommer dom flesta att visa sig värdiga ansvaret. kanske inte alla - men inte alla lärare är heller värda att få bra betyg!!! I samma artikel menar du att folkpartiet är framåtsträvande - pyttsan, du motsäger dig själv.
Angående sammanslagning av partier verkar det vara en bra ide, kanske ni då tillsammans kan bli tillräckligt trovärdiga.

Anonym sa...

Ett litet föredrag om skolutbildning som jag tycker du skall se.

http://www.youtube.com/watch?v=zDZFcDGpL4U

Gabrielle sa...

Tack för dina synpunkter, jag respekterar dem, precis som du får respektera mina. Tur att vi är olika ;)