16 januari 2011

Vem sköter barnomsorgen i din kommun?

Det är kommunerna som har ansvar för att se till att det finns barnsomsorg för kommunens innevånare. Barnomsorgen kan drivas av kommunen själv, upphandlas och drivas på entreprenad eller drivas som enskilt bidragsfinansierad verksamhet. Det är kommunen själv som godkänner den enskilda verksamheten som därmed får rätt till kommunala bidrag. Viktigt att poängtera att kommunen också har ett tillsynsansvar.
Detta regleras i skollagen och ger kommunen rätt att sluta avtal med någon annan att utföra kommunens uppgifter beträffande förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg och förskoleklass. Det finns inte någon skyldighet för kommunerna att anordna dessa verksamheter i kommunal regi. Det finns alltså inga formella hinder för en kommun att låta någon annan anordna och bedriva all verksamhet. I de fall kommuner själv driver verksamheten eller upphandlar den är det kommunen som är huvudman och har det fulla ansvaret för verksamheten.

Som folkpartist är jag för friskolor, både när det gäller grundskolor men även förskolor. För oss liberaler är det viktigt att mångfalden ökar i utbudet och att människor själva får välja vilket alternativ som passar dem bäst. Ännu finns i förskolor i annan regi än kommunens i Nora men visst vore det önskvärt att valfriheten skulle öka även för Noras föräldrar.

Men bekymrad blir jag när jag läser i gårdagens SvD om att tillsynen hittar många brister hos de privata förskolorna. Det kan handla om stora barngrupper, lågutbildad personal, barnsäkerhet, ledning och/eller en torftig pedagogisk miljö. Detta är givetvis inte acceptabelt och borde innebära att när en förskola inte klarar kvalitetskraven för att bedriva verksamheten dras pengarna in omgående. Att läsa att skollagen är " lite luddig" och att kvalitetskraven är lågt ställda för denna typ av verksamhet är högst oroande! Tydlighet på den punkten borde vara självklar, om så inte är fallet bör skollagen ses över på just det området.
Jag brukar ställa frågan "vem är vi till för" och i det här fallet är det för barnen och för deras föräldrar. Med barnets perspektiv i fokus måste verksamheten klara kvalitetskraven som ställs i skollagen eller av ansvarig kommun, annars ska den stängas. Att riskera att barnen far illa av verksamheten kan aldrig vara acceptabelt!

Inga kommentarer: