23 januari 2011

Vilken gymnasielinje ger dig chans till jobb?!

Ett av problemen på arbetsmarknaden är att företagen har svårt att få tag på rätt kompetens, trots att arbetslösheten fortfarande är relativt hög.
Svenskt Näringsliv, Regionförbundet Örebro och en arbetsgrupp hos Allianspartierna i Örebro län, hör alla till dem som försöker sig på att ge en översikt och en analys av problematiken.
Något av det viktigaste är naturligtvis hur och vad eleverna väljer när det är dags att göra sina val till gymnasiet. Undersökningar visar att ex 90 procent av alla barn- och fritidsprogram har haft fler än 20 procent arbetslösa mellan 2006-2008. Handels- och administrationsprogrammet har haft 81 procent arbetslösa under samma tid. Ett gymnasialt elprogram har under samma period 0 procent arbetslöshet.

Frågan jag som skolpolitiker ställer mig är givetvis frågan vad detta beror på? Är det innehållet i utbildningen som är fel, har vi dimensionerat utbildningsprogrammen i rätt omfattning? Hur kan vi för ungdomar motivera att de ska välja en utbildningslinje som leder rakt ut i arbetslöshet? Hur kan vi förbättra anpassningen mellan utbildningar och arbetsmarknad och, hur får vi ut den informationen till våra ungdomar??
Vi hävdar fortfarande att gymnasiet är en frivillig fortsättning på grundskolan. Men, stämmer det verkligen? I min profession träffar jag arbetsgivare dagligen, och det är endast ett litet fåtal av dem som inte kräver ett fullständigt gymnasiebetyg. Jag skulle vilja säga att vi lurar våra ungdomar när vi säger att gymnasiet är frivilligt!

Det här är viktiga frågor som måste upp på agendan - det måste till ett tightare samarbete mellan utbildning och näringsliv och matchningen måste bli bättre. Svenskt Näringsliv föreslår att Skolverket ska få i uppdrag att informera om olika gymnasieprograms förmåga att leda till arbete, det kan vara ett sätt att ge vägledning i en valsituation.
Medarbetare med rätt kompetens är företagens viktigaste resurs. Sverige behöver ta fram en nationell strategi för mer fokus på chans till jobb och för att bättre möta näringslivets behov.

Inga kommentarer: