02 januari 2011

Överkonsumtion

Jag hoppas att ditt nyårsfirande var lika härligt som mitt och önskar dig en riktigt god fortsättning på 2011! Nedan årets första blogginlägg:

Läser med stigande förvåning att många anser att lösningen för att komma tillrätta med unga kvinnors överkonsumtion av receptfria läkemedel skulle vara att riva upp avregleringen och/eller införa artonårs åldersgräns.

Men, jag menar att problemet ligger på ett annat plan och att vi bör fråga oss vad orsakerna är till att unga flickor överkonsumerar värktabletter. Varför tycker unga flickor att de behöver äta Alvedon eller liknande varje dag? Vad beror det på att de unga mår så dåligt att de behöver använda sig av värktabletter så frekvent? Hur kan vi förbättra informationen till unga om värktabletter, biverkningar, när de ska tas osv? Hur ska vi få dem att förstå vad värktabletter hjälper mot och när det istället är dags att ta kontakt med sjukvården?
Sen får vi inte glömma att vi har ansvar för våra egna liv och föräldrarna har ansvaret för sina barns liv. Vi ska inte tro att monopol eller artonårsgränser är lösningen på allt...

Inga kommentarer: