17 januari 2011

Friskolor ger mer betyg för pengarna

Dagens Samhälle har i en artikel belyst KPB - kostnaden per betygspoäng - och konstaterar att friskolorna är betydligt effektivare än de kommunala skolorna. Idag är kostnaden 20 % lägre än i de kommunala skolorna vilket innebär att effektiviteten fördubblats i friskolorna de senaste fem åren. I friskolorna är kostnaden 2010 268,60 medan den i kommunala skolor är 324,80.
Kommunerna å sin sida lägger mer och mer pengar på sina skolor men betygsgapet minskar inte, det gör inte heller lärartätheten. Däremot genererar de högre kostnaderna i kommunala skolor högre skolpeng för friskolorna, där ägarna får pengar över till annat. I grund och botten är detta en positiv utveckling - så länge friskolorna ser till att upprätthålla kvalitetskraven.

På SKL säger Maria Stockhaus (M), ordförande i SKL:s utbildningsberedning, att rektorer, skolpolitiker och skolchefer måste fundera över det förhållande som nu råder. Det borde finnas utrymme att effektivisera i den kommunala skolan och få ett bättre resultat för de pengar som satsas. Samtidigt pekar hon ut några områden som kan påverka skillnanderna i effektivitet:
  • strukturella skillnader
  • friskolornas arbetstidsavtal där lärarna har 40 timmars vecka och vanlig semester, vilket innebär att lärarna får mer tid för planering
  • friskolorna kan etablera sig där det är lönsamt och kan slå igen om elevunderlaget viker
Läs även Mats Edmans kolumn på temat.

Inga kommentarer: