24 januari 2011

Vi får aldrig glömma...

Förra veckan, den 20 januari hedrades Fadime Sahindals minne. Följande text kommer från regeringens hemsida (http://www.regeringen.se/sb/d/13817/a/159484).

För nio år sedan dödades Fadime Sahindal av sin far. Fadime kämpade mot hedersförtryck och för alla flickors lika rättigheter, och redan som ung bedrev hon sin kamp i det offentliga rumme
Torsdagen den 20 januari hedrades Fadimes minne med en paneldebatt i ABF-huset i Stockholm. Förutom integrationsminister Erik Ullenhag deltog Bengt Westerberg, ordförande i svenska Röda Korset, Alan Ali, Sharaf hjältar, Nicklas Kelemen, Varken hora eller kuvad, och Claes Borgström, advokat och jämställdhetspolitisk talesperson (S).

En av de frågor som diskuterades var männens roll i hederskulturen och vad som behövs för att få bukt med förtrycket.

- Förtryck är alltid förtryck och samhället har en skyldighet att ta itu med det. Ungdomsstyrelsens rapport "Gift mot sin vilja" visar att 70.000 ungdomar i Sverige känner att de inte har möjlighet att fritt välja sin livspartner. Ytterligare 8.000 är oroliga för att de inte ska kunna välja sin partner, sa Erik Ullenhag.
Debatten om våldet är inte begränsad till Sverige, den förekommer även i andra delar av världen. Öppenhet och tydlighet är viktigt, och man får inte låta rädslan för att stigmatisera vissa grupper hindra debatten, menade integrationsministern.


- Jag kommer aldrig att sluta diskutera den här frågan, och aldrig ge upp kampen för att vi ska komma tillrätta med det här problemet.

Socialstyrelsen och Ungdomsstyrelsen har i varsin kartläggning ("Frihet och ansvar - om gymnasieungdomars upplevda frihet att själva bestämma över sina liv" 2007, respektive "Gift mot sin vilja" 2009) visat att det finns ett samband mellan hedersrelaterat våld och förtryck och att bli gift mot sin vilja. Barn och unga utgör en särskild riskgrupp.


Unga är oroliga för att inte själv kunna välja vem de ska gifta sig med
Enligt en gjord uppskattning upplever cirka 70 000 personer mellan 16-25 år att föräldrars uppfattningar, religion eller kultur sätter gränser för vem de kan gifta sig med.
Uppskattningsvis 8500 av dessa är oroliga över att inte själva kunna välja vem de ska gifta sig med.
Det finns indikationer på att ungas utsatthet kan vara mer utbredd i vissa stadsdelar.
Det finns indikationer på att myndigheter gör insatser först när situationen blir hotfull för den unga personen.

Kampen mot våld och förtryck är en prioriterad fråga för regeringen. Under perioden 2007-2010 har två handlingsplaner antagits; "Handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer" (skr. 2007/08:39) och "Handlingsplan för att förebygga och förhindra att unga blir gifta mot sin vilja" (skr. 2009/10:229) (källa http://www.regeringen.se/sb/d/2593/a/156355).




1 kommentar:

Kenneth Ohlsson sa...

Varför använder du det generaliserande orden MÄNS våld mot kvinnor men inte andra dylika om andra grupper?