30 januari 2011

Söndag...

Söndag efter en supertrevlig kväll med bästaste och mest värdefulla vännerna - god mat & dryck, djupa samtal och glada skratt, då är livet som bäst!

Dagens stora nyhet är att UD bara för någon timme sedan bestämt sig för att avråda från ALLA resor till Egypten på grund av av de oroligheter som råder där. Idag är det sjätte dagen av oroligheter i Kairo, ingen vet hur många civila som skadats och/eller dödats.

Dagens "lilla" nyhet är att antalet unga förtidspensionerade fortsätter att öka under Alliansens regeringstid. Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson kallar det en "politisk katastrof" och vem kan säga emot?
1990 förtidspensionerades 1500 unga, 2006 4500 och i fjol var siffran uppe i 6700...många av dessa unga har redan tidigt fått olika typer av aktivitetsstöd vilket ökar risken för att fastna i systemet. Vad kan vi göra för att komma tillrätta med detta? Rejäla krafttag behöver tas för att undvika att vi skapar ett utanförskap för en stor grupp unga som aldrig får chansen att komma ut på arbetsmarknaden. Här har alla arbetsmarknadens parter ett ansvar att tillsammans med politiken hitta lösningar.
Det som också är mycket bekymmersamt och också borde undersökas är det faktum att många idag lämnar arbetsmarknaden med oklara psykiatriska diagnoser. Håller vi på att skapa en arbetsmarknad som inte har utrymme för vad som sker i människors liv?
Med det menar jag att många arbetsplatser idag är så slimmade, så att det inte finns tid för det som händer i ett människoliv...Det kan vara alltifrån vård av barn, sjukskrivningar till tillfälliga åtgärder som behövs på grund av tillfälliga prestationssvackor i människors liv. Dessa "svackor" kan ha sin orsak i nära anhörigs dödsfall eller stora livskriser av annat slag, som exempelvis en skilsmässa. Sjuknärvaron är alltför hög på många arbetsplatser idag. Ett hållbart arbetsliv är önskvärt ur allas perspektiv.

Inga kommentarer: