29 januari 2011

Vad gör vi nu...?

Åtta antimobbningsprogram är utdömda i Skolverkets rapport vilket borde ge oss skolpolitiker, lärare, föräldrar och kommunala tjänstemän sömnproblem...
Här har vi trott att vi har hittat en modell för att stävja mobbingen i Noras skolor och nu kommer det svart på vitt från Skolverket att den modell som vi använder oss av i Nora inte fungerar. Fördelen med Olweusmetoden är att den involverar hela skolan, att det är ett systematiskt arbete medan nackdelarna är att det inte finns något pedagogiskt material som kan användas i klassrummet. Om du vill läsa rapporten i sin helhet kan du gå in på Skolverkets hemsida.

Att stävja mobbingen, att ansvara för att se till att vi har en lugn skolmiljö, en skola dit inget barn behöver gå med ont i magen, det är en av våra viktigaste uppgifter som ansvariga för skolan. OM du inte kan gå till skolan och känna dig trygg kommer du inte kunna ta till dig några kunskaper i matte, svenska och engelska eller i andra ämnen... 
Runt om i Sverige är det ca 13 000 barn som är utsatta för mobbing varaktigt, det vill säga under ett års tid, eller längre. Det är definitivt 13 000 barn för många, mobbing kan aldrig accepteras!

Nu måste vi snarast se över vad vi kan göra för att komma tillrätta med det faktum att den antimobbningsmetod vi använder i Noras skolor har stora brister.

Inga kommentarer: