09 januari 2011

Våga vara vuxen! Forts....

Idag väljer jag att klippa in ett inlägg som jag tidigare (20070709) gjort på den Alliansgemensamma föräldrabloggen. Jag har gjort några justeringar i min originaltext, och även om boken gavs ut 2004 vill jag hävda, tyvärr, att mycket är relevant än idag, 2011.

"Jag vill denna gång komma med ett boktips, ett boktips som berör det jag skrev om på bloggen igår – nämligen vårt ansvar att som vuxna våga vara vuxna, vilket innebär att ibland ta en fight med våra barn och tonåringar. Boken heter ”Det infantila samhället” och är skriven av krönikören Carl Hamilton. Jag har lyssnat på den som cd-bok och fick många aha-upplevelser.

Visst idealiserar Hamilton till viss del kärnfamiljen, men många gånger ställer han saker på sin spets och får en att tänka till ordentligt. Det bestående intrycket av boken är det faktum att alltför många föräldrar har abdikerat från sitt vuxenansvar och inte längre skyddar barnet mot alla intryck av hot, sex och våld som finns i tv, tidningar och på Internet idag. Istället fokuserar vi vuxna på att hitta ”ungdomens källa” och våra barn tvingas växa upp alltför snabbt och tillåts inte vara barn. Intressant och till viss del tragiskt är hans genomgång av olika forskarrapporter som stödjer hans tankegångar och som påvisar det faktum att självmorden och våldet ökar bland våra barn och ungdomar".

Nedan en oberoende beskrivning från förlaget, jämte ISBN nummer.


"Förlagets beskrivning
Det infantila samhället : I Det infantila samhället gör samhällsdebattören Carl Hamilton en genomlysning av en fundamental förändring i vår syn på barn och vuxna.
Småflickor klär sig i stringtrosor, köper pushup-behå och sminkar sig innan de går till skolan. Tonårsidoler som Spice Girls och Britney Spears utnyttjar hämningslöst vuxenvärldens alla sexattribut och hävdar samtidigt att de står på flickornas sida.
Åldrande 40-talister flyr den vuxnes ansvar och styr ut sig i tonårskläder i en fåfäng jakt på evig ungdom. Barnläkare klagar över att dagens vuxna inte längre orkar säga ifrån. Vuxna vill vara tonåringar, barn tvingas vara vuxna.
Carl Hamilton näranalyserar några uppmärksammade rättsfall och visar hur rollerna barn-vuxen har bytt plats. Pappan som sparkar ihjäl sin treåriga styvson motiverar sin gärning som en bortskämd barnunge med att han "blev arg". Sonen hade bajsat på sig, sånt gör inte - en vuxen.
Lever vi i det infantila århundradet? I början av det förra seklet skrev Ellen Key pionjärverket Barnets århundrade, en hyllning till barndomen och en uppmaning att låta barnet utvecklas på sina egna villkor. I Det infantila samhället driver Carl Hamilton tesen att barndomen håller på att upplösas, parallellt med att föräldrarskapet eroderas.


Med utgångspunkt i mängder av uppseendeväckande exempel diskuterar Carl Hamilton tänkbara orsaker. Under resans gång undersöker han vår syn på barndom och vuxenliv, talar med psykologer, sociologer och kulturkritiker.
Slutligen ställer han samma fråga som många av dagens föräldrar: Vad kan vi göra som vuxna?
Carl Hamilton är författare och ekonom. Många läser varje vecka hans uppskattade krönikor i Aftonbladet. Han har tidigare bl a utgivit den mycket omtalade boken om Absolut Vodka, Absolut Hamilton (Norstedts 1994), även utgiven i USA och Storbritannien".


Källhänvisning: http://www.bokrecension.se/9151842114
Det infantila samhället: Barndomens slut

Carl Hamilton
Inbunden. Prisma Bokförlag 2004-06.
ISBN: 9151842114 / 91-518-4211-4
EAN: 9789151842110

Inga kommentarer: