15 januari 2011

Politiska fikarumsdiskussioner

Vid fikat på jobbet kan det ibland uppstå ordentliga diskussioner. För närvarande avspeglar sig naturligtvis det faktum att press och ledande politiker i olika ställningar diskuterar ett samgående mellan Centern och Folkpartiet.

Häromdagens väcktes frågan om vad som händer om Socialdemokraterna går åt höger istället för åt vänster när partiet nu diskuterar hur politiken i partiet skall förnyas. Vart är socialdemokratin på väg undrar många, blir det vänster- eller högerfalangen i partiet som får det tyngsta inflytandet? Hur påverkar det mittenpartierna Centern och Folkpartiet?
Centern har ju en historia av samarbete med Socialdemokraterna ända sedan 1930- talet i olika konstellationer. Både C och S har ett starkt folkrörelsebakgrund som förenar, däremot finns det som jag ser det inga liberala rötter hos Centern. Centern som har sin bakgrund i bonderörelsen är ett typiskt landsbygdsparti, medan Folkpartiet har sina starkaste fästen i städerna.

Redan på Gunnar Heléns tid fanns det långt gående planer på ett samgående mellan c och fp. Gunnar Helén var partiledare i Folkpartiet under perioden 1969-1975 och förslaget kom 1973. Tillsammans med Torbjörn Fälldin lobbades det starkt för ett samgående. Planerna lades på is när Per Ahlmark efterträdde Gunnar Helén som partiledare i Folkpartiet.

Jag vidhåller att jag inte anser att det är ett bra förslag, skillnaderna mellan partierna var då, och är nu för stora. Att det finns centerpartister runt Stureplan som kallar sig liberala innebär inte att Centern blivit ett liberalt parti. Olov Lindqvist uttrycker det på ett bra sätt på sin blogg

Inga kommentarer: