26 januari 2011

Välkommet förslag!

Hemkommen från kvällens allmänpolitiska debatt som Björn Sundström inledde pustar jag ut lite framför datorn.
En mycket intressant inledning om hur vi ska klara välfärdsuppdraget fortsatte med en debatt om Noras framtid, skola & barnomsorg, kultur & fritid, de sociala omsorgsfrågorna och infrastrukturfrågor. Många kloka inlägg både från majoritet och opposition och en respektfull ton präglade debatten. Extra glädjande att så många åhörare fanns på plats! Tänk om varje fullmäktigemöte var så välbesökt, det vore roligt.

Läser i Svenska Dagbladet att regeringen vill ha ny lagstiftning på området friskolor.
Utbildningsminister Jan Björklund (FP) säger att regeringen vill göra upp med S och MP.

Jag tycker att det är klokt att se över det faktum att friskolor idag kan missköta sig men ända ta ut en vinst. Det kan inte vara syftet att vinster skall kunna tas ut trots att skolan missköter sitt uppdrag, har låg lärartäthet och dålig kvalitet på läromedel och därför välkomnar jag förslaget.
Självklart ska vinster kunna tas ut, men det är bra att man nu ser över möjligheten till sanktioner på området. Idag saknas möjligheten till vinstminimering i de sanktionsmöjligheter som finns och som skolinspektionen använder sig av när en friskola missköter sig. När tillståndsprövningen nu ses över bör även friskolekoncerner kunna granskas.
Den nya skollagen som kommer att implementeras under året blir också tydligare i sin skrivning - samma kriterier och krav som finns på den kommunala skolan skall även finnas på en friskola.
En ny lagstiftning bör kunna vara på plats  1januari 2013 säger utbildningsministern. Det ser jag fram emot.

Inga kommentarer: