26 oktober 2009

Pajkastning & pinsamheter

Kommunstyrelsens ordförande i Nora ondgör sig idag i tidningen över att bli ifrågasatt och menar att jag passar på att marknadsföra mig som nytt oppositionsråd i Nora genom att uttala mig i tidningen. Pajkastningen står han själv för när han säger att jag har sagt att det bedrivs en dålig skolpolitik i Nora.. som vanligt försöker han att flytta fokus från det frågan handlar om - hanteringen av friskolefrågan i Järnboås - det är det jag tillsammans med hela oppositionen i Nora samt boende i Järnboås har synpunkter på i artikeln, inte kvaliten på skolpolitiken!

Hur man ena gången kan säga det ena för att sedan ta tillbaks det för att nästa gång uttala sig på ett annat sätt. Hur man till och med i egenskap av kommunstyrelseordförande kan göra uttalanden som protokollförs och justeras för att sedan hävda att man aldrig uttryckt sig på det viset...ja det finns massor med "bevis" för det sätt som Nykvist väljer att hantera människors känslor och utsatthet på när det gäller frågan om hanteringen av friskola i Järnboås. Ytterligare ett bevis finns i artikeln - han glömmer helt enkelt bort att friskoleföreningen i Järnboås faktiskt kompletterade sin ansökan i efterhand gällande grunden för att starta friskola. Det om något är pinsamt! Bättre då att uttrycka sig i klartext som gjordes av en s-ledamot på senaste kommunstyrelsemöte: "nej men vi vill inte ha friskolor, vi är emot dem". Det är i alla fall ärligt sagt!

1 kommentar:

Ingela sa...

Varför är friskolor så skrämmande för Noras politiker? Tror de att kostnaderna kommer öka med en friskola till i kommunen? Hur kan de tro det när de har en kostnad per elev i kommunala skolan på drygt 80000 kr (enligt Skolverket) och Borns skolpeng har legat på 52000 kr per elev.
För barnen i Järnboås skola vore en mjuk övergång till friskola i samma lokaler och kanske samma personal det bästa. Då har Järnboås föräldrar sitt eget öde i sina egna händer och kan påverka sin egen familjs framtid genom att engagera sig i skolan och bygden och bidra med det man kan och vill. Som det är nu och har varit under flera år så finns det ett svart moln över skolan och det lockar inga unga familjer att flytta till Järnboås.
Utvecklingsgruppen och Friskoleföreningen har samma mål - att utveckla Järnboås till en attraktiv bygd att bo i. Det första delmålet är förstås att få de som bor där nu att bo kvar.

Vad säger BUN i den här frågan?
32 elever nästa höst. Ska de flytta dem till Nora trots Nykvists inlägg om garanti?

Hoppas skolan kan övergå i fri form så att den har har en chans att överleva!