20 oktober 2009

s-majoritetens friskolepolitik i Nora

Det är beklämmande med vilken godtycklighet man från socialdemokratiska majoritetens sida hanterar föräldrarna till barnen i Järnboås och friskoleföreningen där. Som vanligt är det många uppgifter , ofta motsägande som snurrar i debatten…
Trots att det är en lagstadgad rättighet att få starta en friskola, trots att Järnboås friskoleförening har fått ett positivt besked från Skolinspektionen och trots att en majoritet av föräldrarna är för en start av friskola väljer den socialdemokratiska majoriteten i Nora att dels inte stå vid tidigare protokollförda löften om att föreningen skall få ta över skollokalerna (se protokoll fört vid Utvecklingsgruppens möte 15/9-09) och dels motarbeta myndighetsbeslut och föräldraönskemål.

Det beslut som s-majoriteten tog i kommunstyrelsen 7/10 där oppositionen valde att yrka på avslag var att ”skolan skall drivas vidare till 2012-2013”. Trots att man under många år stött sig på en utredning som säger att kommunala skolor inte ska drivas vidare om elevantalet är under 35. Detta inträffar i Järnboås redan nästa höst.
Oppositionens avslagsyrkande baserar sig på att vi anser att det rent juridiskt är ett beslut som inte är värt någonting då det är barn-och utbildningsnämndens beslut om man vill lägga ner en skola eller ha den kvar. Nämnden kan med mycket kort varsel bestämma sig för att en nedläggning är det bästa för skolans elever. Detta visar också tidigare hantering av Dalkarlsbergs skola. Där togs beslutet i nämnden i maj och barnen flyttades i augusti. Men visst: idag lägger dessutom socialdemokraterna inte ner någon skola – man väljer att ”flytta eleverna” – en märklig och nonchalant lek med ord.


Inga kommentarer: