09 oktober 2009

Ett arv att förvalta

Nora kommun fick Sveriges första friskola 1992 så vi har ett stolt arv att förvalta i kommunen. Borns friskola har långa köer varje år av barn som vill börja där. På Borns friskola tar man emot alla barn upp till 70 st då detta är vad lokalerna tillåter, undervisningen är gratis som i alla friskolor och undervisningen sker utifrån samma lagar och regler som i den kommunala skolan.
I Järnboås vill föräldrarna starta en friskola för att säkerställa att det finns en skola kvar i bygden. Friskoleföreningen har fått klartecken från Skolinspektionen att starta senast hösten 2010 utifrån det godkännande som nu givits. Enligt lagen har man rätt att starta friskola och kommunen skall då utge skolpeng. Dessutom ligger det på riksdagens bord en proposition som kommer att stärka friskolornas möjlighet till bidrag ytterligare.
Majoriteten i kommunen som är emot friskolor av ideologiska skäl precis som vi inom den borgerliga oppositionen är för av ideologiska skäl, har tagit ett märkligt beslut i gårdagens kommunstyrelse - att kommunfullmäktige skall ta ett beslut om att skolan garanterat skall finnas kvar till 2012-2014. Vi inom oppositionen har valt att yrka på avslag till förslaget då vår samlade bedömning är att ett sådant beslut inte är värt någonting i slutänden. Jag vill mena att detta enbart är ett spel för galleriet. Ett sätt att invagga föräldrarna i Järnboås i en falsk trygghet som när som helst kan rivas upp igen.
En skolnedläggelse alternativt en "flytt av" barnen i skolan kan ske på barn- och utbildningsnämndens initiativ när som helst.
Enligt förvaltningen och majoriteten i Nora finns det en pedagogisk gräns som går vid 35 elever. Det finns inga belägg för detta överhuvudtaget, ingen forskning som säger att detta är korrekt utan detta är ett tyckande inom förvaltningen.Däremot finns det en modell för hur vi i Nora kommun beräknar resurserna till våra skolor.Om majoriteten skulle vilja kan denna modell ändras när som helst. Oppositionen har lämnat in en motion om förändring av nyckeltalsberäkning som ännu inte besvarats...
Hur fort det kan svänga i skolfrågor såg vi i fallet med "flytten" av elever från Dalkarlsbergs skola förra året. Beslutet togs i BUN i maj och barnen fick starta skolan i Gyttorp till höstterminen samma år..
För att ytterligare komplicera bilden så har kommunsstyrelsens ordförande Nykvist på ett protokollfört möte i Utvecklingsgruppen i Järnboås på sittande möte muntligen lovat att friskoleföreningen skall få ta över skolan. Ingen från oppositionens sida var inbjuden till mötet.Protokollet är justerat men när jag konfronterade Nykvist med detta i kommunstyrelsen i onsdags ville han inte kännas vid löftet utan hänvisade till att man lovat ett skriftligt svar till Järnboås före den 15/10.
Nora kommun har som sagt ett stolt arv att förvalta när det gäller friskolor - men sittande majoritet kommer inte att vara de rätta att förvalta det arvet...

Inga kommentarer: