14 oktober 2009

Företags(o)vänliga Nora

Nora har i den senaste mätningen som gjordes av Svenskt Näringsliv halkat ned ytterligare i rankingen av företagsklimatet i kommunen vilket blev underlag för en debattartikel tidigt i våras i lokaltidningen.
Svenskt Näringslivs undersökning baserar sina uppgifter på ett antal svar som man fått in från medborgare i Nora - alltså inte bara från företagare! Frågorna som ställs i undersökningen handlar bl.a. om inställningen till företagande bland politiker, kommuninnevånare och tjänstemän, den handlar om hur kommunen praktiskt har ordnat det för att lösa frågeställningar som kan uppstå för nyetablerade eller för företagare som funnits längre eller kortare tid i kommunen, den handlar även om skolans inställning till entreprenörskap och om tillgången på rätt utbildad kompetens. Den som svarar uppskattar på en skala olika gruppers inställning till enkätens frågor.
Oppositionspartierna i Nora har satt strålkastarljuset på problemen med företagsklimatet vid ett flertal tillfällen under den senaste mandatperioden. Ex:
För flera år sedan motionerade moderaterna om att det skulle bli en permanent utställning av vilka företag som finns i Nora, motionen bifölls men ännu har inget plats för detta anvisats.
Intraprenader motionerade alla oppositionspartier gemensamt om för ca 3 år sedan och motionen bifölls men majoriteten har valt att inte lyfta fram dessa möjligheter för personalen på ett konkret sätt..
Under det senaste 1,5 åren har moderaterna lämnat in en motion om företagslots, folkpartiet en motion om utmaningsrätt och centerpartiet en motion om upphandlingsreglerna.Dessa är dock ännu inte besvarade.
Oppositionen är inte nöjd med det företagsklimat som råder, vilket vi har påtalat bl.a genom våra motioner. Sen finns det även andra saker som är viktiga för att en kommun ska bli intressant ur företagsperspektiv och då handlar det om tomter och lokaler för företag, bostäder, bra skolor och sist men inte minst en bra infrastruktur, helst med både järnväg och vägar.
Nora måste sätta ett mål på att inom ett visst antal år ha förändrat sin position till att ligga betydligt bättre till på Svenskt Näringslivs rankinglista!

Inga kommentarer: