17 oktober 2009

Var och hur ska maten lagas?

I Nora pågår just nu en måltidsutredning där majoriteten tittar på olika alternativ. Just nu lutar det åt centralkök/tillagningskök på ett ställe och enbart mottagningskök på övriga enheter.
Trots att allt fler rapporter och undersökningar pekar på att många kommuner försöker underlätta i upphandlingsrutiner för närodlat och ekologiskt, trots att fler och fler pekar på risken med att bygga in sig i lösningar som inte är miljömässigt hållbara på sikt verkar majoriteten i Nora hålla fast vid ett kortsiktigt tänkande.
Som så många andra uppror i Sveriges historia så har även detta "matuppror" börjat i Dalarna. På http://www.camillasmatuppror.se/ kan du läsa mer om detta.
Några av de sätt som olika kommuner använt síg av för att underlätta serveringen av bra mat är dels att underlätta upphandlingsunderlaget för att kunna handla närodlat och ekologiskt, dels att gå samman i gemensamma distributionskanaler samt ge information till närproducenter för att uppmärksamma dem på möjligheterna. Ur miljöperspektiv är det allra bästa en kombination av ekologisk odling och närproducerat, då får vi mat som är så ren som möjligt från bekämpningsmedel samtidigt som vi minskar transportutsläppen. Att köra runt färdiglagad mat i kommunen kan inte vara ett framsynt sätt att hantera måltidsorganisationen på i Nora.

Inga kommentarer: