23 oktober 2009

Friskola i Järnboås

Vid gårdagens möte i Järnboås som rektor kallat till fick s-majoriteten i Nora skörda frukterna av sin egen politik när det gäller hanteringen av små skolor. En majoritet av föräldrarna valde helt enkelt att lämna mötet och istället överräcka ett brev som beskrev hur man ser på situationen och hanteringen av Järnboås friskola i relation till vad som tidigare sagts och gjorts i Järnboås.
Politiskt ledarskap handlar om att vara trovärdig och ärlig i sina kontakter med medborgarna, det handlar om att ha en tät och tidig dialog och försöka få människor att förstå varför ett beslut måste tas. Människor är kloka och förstår, även om det ibland kan vara besk medicin som måste sväljas. Här menar jag att s-majoriteten med nuvarande ks-ordföranden, tidigare bun-ordföranden i spetsen har brustit rejält och detta är vad man nu kan se resultatet av i kontakterna med föräldrar i Järnboås. Vem hans rådgivare är kan bara han själv svara på...

Tittar vi på socialdemokraternas program för Nora 2007-2010 står det
att skolor ska drivas av kommunen, dock ska det finnas utrymme för friskolor som bygger på alternativ pedagogik eller andra idéer om undervisningen som kan tillföra kvalitet till utbildningen. Etable­ringen av friskolor ska ligga under kommunens egen kontroll.

Nu är det ju inte så den lagliga rätten om friskola fungerar- det är Skolinspektionen och inte kommunen som bestämmer om en friskola ska få starta. Skolinspektionen är den myndighet som har kunskapen att bedöma detta. Det har man gjort i fallet Järnboås!
Den sista juli -09 skrev 6 socialdemokratiska skolpolitiker på DN debatt bl.a följande:
Det ideologiska slaget om skolan är vunnet. Skolan är tillgänglig för alla på lika villkor och finansieras gemensamt via skatten. Den friskolereform som drevs igenom i början på 90-talet utformades på ett sätt som garanterar den allmänna tillgängligheten och finansieringen. Alla barn, oavsett föräldrarnas inkomst och var de kommer ifrån, har möjlighet att välja en friskola. Friskolorna utgör därmed inget hot mot den gemensamma skola som vi socialdemokrater värdesätter så högt.

Detta är något som den socialdemokratiska majoriteten i Nora borde ta lärdom av istället för att negligera föräldrars vilja att starta friskolor i allmänhet och mot friskolor ute i våra byar i synnerhet! Min respekt går idag till föräldrarna i Järnboås...

Inga kommentarer: