11 oktober 2009

Ideologi i kommunpolitiken

Jag bloggade häromdagen på ett tema som är ett av de områden som i kommunpolitiken kan visa på de ideologiska skillnader som finns mellan blocken, nämligen inställningen till friskolor. De borgerliga partierna i Nora har en positiv inställning till friskolor medan majoriteten helst skulle se att dessa inte fanns.
För oss inom den borgerliga alliansen är det självklart att kommunen skall gå in och stötta ett förslag som kommer från föräldrarna. Idag ser regeringen dessutom över lagen för att förstärka friskolornas ställning ytterligare. För oss handlar det givetvis också om valfrihet -ett viktigt begrepp för oss inom den borgerliga alliansen. Ursprungstanken är att människor själva vet bäst vad som passar dem och vårt uppdrag som politiker är att skapa möjligheter för människor att själva göra dessa val.
Ett annat område där vi gärna ser valfrihet är inom äldre- och barnomsorgen. Alliansen i Nora har tidigare skrivit en motion om intraprenader för att uppmuntra personal att ta över befintliga verksamheter inom den kommunala organisationen.
Vi har även skrivit en motion om utmaningsrätten som skulle stärka företagens roll i kommunen på så sätt att de får möjlighet att utmana kommunens olika verksamheter där syftet är att kunna bedriva verksamheten kvalitets- och kostnadsmässigt effektivare. Mer info hittar du på http://www.svensktnaringsliv.se/ som dessvärre inte är besvarad ännu.
Kommunpolitiken är i mångt och mycket ganska pragmatisk och oftast handlar det om att lösa saker och ting på ett praktiskt sätt där målet är att det ska vara bra för kommunen och dess befolkning. I många kommuner har man valt att bilda en form av "samlingsregering" över partigränserna med anledning av just detta.

Inga kommentarer: