04 oktober 2009

Fler poliser på gator och torg

Söndagskrönikan i Svenska Dagbladet tar upp frågan om polisens närvaro i Sverige både lokalt och nationellt. Givetvis är det viktigt med en nationell samordnad polis som kan ta krafttag mot den organiserade brottsligheten. Att polisen idag inte är optimalt organiserad är vi många som är överens om och att vi behöver fler poliser är oomtvistat. Framförallt: fler poliser måste synas ute på gator och torg!
I Nora har vi för tillfället en (1) polis på plats lokalt..sen finns ytterligare poliser i länet och för norra länsdelen innebär det att polisen utgår från Lindesberg om det kommer ett larm. Detta sedan den omorganisation som gjordes 05-06 och där folkpartiet liberalerna starkt ifrågasatte vad det skulle föra med sig för Noras del. Inte prioriterar polisen att åka till Nora för att ex. stävja buskörning på moped eller med bil om man samtidigt har ett rån i Fellingsbro att ta hand om eller ett misshandelsfall i Lindesberg som kräver insats oavsett hur störande buskörningen uppfattas av närboende.
Tidigare hade Noras lokala polis god förankring bland invånarna vilket innebar att de visste vilka ungdomar som var på glid, de hade koll på vilka missbrukare som flyttat till Nora och vad som var på gång. De kunde vara på plats på Karlsängskolan på två minuter om det krävdes pga. något bråk på skolans område. De poliserna fungerade mer som den tidigare kvarterspolisen, de var synliga och välkända, de hade goda kontakter med dem de var satta att övervaka. De syntes gående eller på cykel oftare än i en polisbil. De var helt enkelt närvarande och väl förankrade i den omgivning de var ansvariga för.

På större orter är det inte ovanligt att se väktarbolag åka omkring i så kallade "patrol cars" vilket säkert har en avskräckande effekt. Men en polis som har en stark lokal förankring och känns igen är troligtvis långt mer effektiv sett ur ett avskräckande perspektiv. Kanske är det dax att återuppliva kvarterspolisen i form av en lokal poliskår som är kända av ortens befolkning och där det blir lätt att ta kontakt?

Inga kommentarer: