11 december 2010

Kvinnor - ej tillåtna?

Ibland läser jag saker som gör mig galen...! Som att det 2010 fortfarande är lättare för män att etablera sig på arbetsmarknaden än för kvinnor. Beror det på att vi fortfarande tror att kvinnor blir försörjda av sin män?
Och det kommer mer: dessutom läser jag att det är lättast för männen att få jobb inom  klassiskt kvinnodominerade yrken som socionom, lärare, sjuksköterskor och psykoterapeuter. Alltså lönar sig högre studier mest för män i kvinnodominerade yrken medan kvinnor som söker sig till mansdominerade yrken inte alls får samma fördelar...grr
Lite mer siffror i jämställdhetens tecken kommer från SvD:s lysande kolumnist Anna Laestadius Larsson, apropå den intervju som gjordes med centerpartiets Annie Johansson i SvD i veckan. Annie Johanssons viktigaste förslag för att lösa orättvisorna på jämställdhetens område var " Ställ lite mer krav på oss tjejer att kliva fram och ta för oss". Du kan läsa Annas kolumn i sin helhet här men jag citerar:

" Fler flickor än pojkar fullföljer sin gymnasieutbildning. Fler kvinnor än män tar examen från högskolan. Kvinnor är numera i majoritet på alla typer av högskoleutbildningar med undantag av de tekniska. Lika många kvinnor som män forskarstuderar. Men än så länge är bara 19 procent av professorerna kvinnor.
Kvinnor tjänar 93 procent av männens lön när hänsyn tagits till olika ålder, utbildning, arbetstid, att de arbetar inom olika sektorer och tillhör olika yrkesgrupper.Siffran har pendlat mellan 91 och 93 procent sedan statistiken började standardvägas 1996".

Anna Laestadius Larsson kolumn har rubriken "Jämställdhetspolitik på förskolenivå", rekommenderad läsning!

Inga kommentarer: