12 december 2010

Den kommande kompetens- och arbetskraftsbristen

Posten lockar sin personal med bidrag till IVF (provrörsbefruktning), Askersund lockar med prestationslön och mer semester, många företag jobbar på att vara mönsterarbetsgivare, en del kommuner och landsting prövar att rekrytera personal via Facebook och Twitter, Örebro kommun har tagit hjälp av bemanningsföretag för att få ordning på sin vikariehantering inom vård och barnomsorg och försök görs på olika orter med skräddarsydd utbildning för invandrare.

Så ser det ut idag när fyrtiotalisterna i allt större utsträckning går i pension och konkurrensen om arbetskraften hårdnar. På många orter kommer inom en femtonårsperiod nästan halva personalstyrkan att behöva ersättas. Beredskapen för att klara det stora generationsskiftet är näst intill obefintlig på många håll. Ungdomarna flyttar från gles- och landsbygd och vinnarna blir de stora tillväxtorterna.
Glesbygden kommer att drabbas hårt av bristen på ungdomar framöver. I flera glesbygdskommuner, även i vårt län, kan så många som trefjärdelar av befolkningen behöva arbeta inom äldreomsorgen.

På många sätt är Regionstyrelsens utmärkta rapport om länets kompetensförsörjning skrämmande läsning för oss som bor i mindre kommuner. Rapporten i sin helhet hittar du här. Samtidigt är den en viktig väckarklocka. Att hitta de kreativa rekryteringssätten för kommande behov är den viktigaste uppgiften för personavdelningarna runt om i Sverige de närmaste åren.

Min bedömning är att samarbete och samordning över kommungränserna kommer att vara viktigt, oortodoxa lösningar likaså.
Att ta hjälp av bemanningsföretag kan vara en väg att gå, att öka attraktiviteten för olika yrken en annan. Högre löner, mer semester, kreativare och flexiblare schemaläggning och attraktivare karriärvägar kommer sannolikt att efterfrågas. Den arbetsgivare som är öppen för förändringar och klarar att  "think outside the box" kommer att vara vinnare i framtidens jakt på kompetent arbetskraft. Att leta i gamla CV-databaser är inget vinnande koncept. Avslutar dagens inlägg med ett citat:
" Den som är ung och vill ha ett jobb ska definitivt bli vän med sin mamma på Facebook. Och med alla hennes kompisar". Torgny Ängquist, arbets- och integrationscenter, Rosengård

Inga kommentarer: