15 december 2010

Vem är vi till för?

På dagens kommunfullmäktigemöte har vi debatterat budget och klubbat igenom alla val till nämnder och styrelser. Jag har fått förtroendet att vara vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden samt ledamot i kommunstyrelsen. Jag låter er ta de av mitt inlägg i budgetdebatten nedan:

"Folkpartiet myntade i april i år uttrycket Nora – Örebros nya förort. Vi vill att människor ska välja att bosätta sig i Nora framför andra städer i regionen. Folkpartiet vill tillsammans med övriga samarbetspartier modernisera Nora och skapa en kommun med en hållbar utveckling. Vi vill tänka längre än i fyraåriga mandatperioder. För Nora handlar den viktigaste frågan om att öka inflyttningen, därför är de stora visionära penseldragen viktigare än detaljerna.

Genom en verksamhetsstyrning där vi politiker sätter mål och visioner och tillåter våra tjänstemän att vara proffs och utförare kommer vi att nå långsiktig förnyelse och förbättring. Istället för att ha fokus på detaljer vill vi ha fokus på resultat.
Folkpartiet och samarbetspartierna vill att Nora skall växa. För att få människor att välja Nora framför andra ställen att bo på behöver vi vara en attraktiv kommun. Hur kan vi då bli mer attraktiva?


Ödmjuk som jag är föreslår jag att vi börjar att använda det mantra jag myntat som en portalparagraf, alltså ett övergripande syfte i all verksamhet, även den politiska –vem är vi till för?
Om vi alla varje dag ställer oss den frågan blir det lättare att fokusera, det får oss att inse vad som är viktigt, hur vi ska prioritera och hur vi ska bemöta våra medmänniskor. Oavsett om vi är medborgare i Nora, politiker eller medarbetare kan frågan, vem är vi till för, vara berättigad.
Genom att alltid ha fokus på vem vi är till för så blir det så mycket enklare att hitta vägar för att nå ännu bättre meritvärden i Noras skolor, att erbjuda alternativa skol- och förskoleformer, att skapa ett bättre företagsklimat, att ta hand om våra äldre på ett värdigt sätt, att låta kultursektorn vara ett av Noras främsta varumärken och att skapa bra aktiviteter för barnen på fritiden. Genom att anamma detta förhållningssätt är vi i Folkpartiet säkra på att Nora kommun kan locka till sig ett stort antal nya innevånare.


Vi i Folkpartiet vill tillsammans med övriga samarbetspartier öka valfriheten för kommuninnevånarna i Nora, vi vill ha en tät medborgardialog för att skapa delaktighet och vi vill skapa möjligheter för människor att göra egna vardagsval. Det kommer att prägla vår politik de kommande åren.
Jag yrkar bifall till majoritetens budgetförslag".





Inga kommentarer: