09 december 2010

Den offentliga sektorns utmaning - just in time

Den offentliga sektorn står inför stora utmaningar för att klara välfärden och personalförsörjningen till sina verksamheter i framtiden. En av utmaningarna blir att ta hand om den äldreboom vi har framför oss. Allt fler blir äldre, går i pension och lämnar arbetslivet vilket innebär både brist på resurser och brist på erfarenhet och kompetens. Sammantaget innebär det att offentlig sektor kommer att behöva få ut mer av de resurser man har till sitt förfogande. Dessutom måste arbetet vara spännande, intressant och utvecklande för att locka till sig rätt kompetenser.

För några år sedan lyssnade jag på Hans Reichs föreläsning om Lean i både företag och offentlig sektor. Hans Reich är verksam på Chalmers Professional Education och arbetar med Lean i både företag och offentlig sektor. Konceptet är mycket intressant och definitivt inte en quick fix för att göra stora besparingar. Lean som koncept handlar både om att göra rätt saker och att göra saker rätt. Lean är en flödesfilosofi som ursprungligen kommer ifrån biltillverkaren Toyota. Den kan kallas en filosofi som går ut på att minimera inslagen av aktiviteter som inte tillför kunden någon av värde och på så sätt bli så effektiv som möjligt.
Det handlar om en förändring av kulturen i företaget och här är Danmark en föregångare som kommit mycket längre än offentlig sektor i Sverige. Det viktiga om man väljer att införa Lean är att ha ett långsiktigt perspektiv, engagemang och förankring hos medarbetarna och ett stödjande ledarskap.
Två kommuner i Sverige som infört Lean är Vara kommun som har infört Lean i sina verksamheter för att kunna leverera en ännu bättre service till kommunens invånare med minsta möjliga åtgång av resurser.
Ett annat exempel på en kommun som infört Lean är Östra Göinge i Skåne som redan fått ta emot ett stort antal studiebesök av omkringliggande kommuner.Förutom i kommunsektorn har Lean konceptet anammats av många landsting. De förbättringar som skapas i och med införandet av Lean kan vara små men sammantaget ger de en avsevärd potential.

Inga kommentarer: