När Noras nya fullmäktigeförsamling presenterades i lokalpressen i slutet av november hade journalisterna tagit fram medelåldern på det nya fullmäktige – 53 år. Det kan tyckas vara en hög ålder och ofta höjs ju rösterna för att vi måste släppa in ungdomarna i högre utsträckning i politiken. Att vi som är äldre ”står i vägen” och inte släpper in dem, är ett påstående man ibland kan få höra. I samhället i stort är ju också ungdomsfixeringen förhärskande och tack vare uppfinningen hårfärgningsmedel så behöver ingen bli tant om man inte vill :) Å andra sidan är ålder bara en siffra, något som många av oss kan skriva under på.
Men, en fullmäktigeförsamling skall ju spegla den kommun som den verkar i och därför är det intressant att titta på hur hög medelåldern är i Nora. På den här sidan fann jag vad jag sökte.
Från att år 2000 haft en medelålder på 41,8 år jämfört med rikets 40,3 så har Nora 2009 en medelålder på 43,7 år jämfört med rikets 41,0. Alltså ligger vi inte såå illa till, även om jag kan hålla med om att jag gärna skulle vilja se fler unga engagera sig i politiken och att vi i Noras politiska partier oavsett partifärg behöver rekrytera fler som ligger närmare snittåldern. (Högsta medelåldern i riket finns i Överkalix – 48,5 år. Den lägsta finns i Knivsta – 36,3 år).
Å andra sidan höjs ibland även röster för att man inte ska vara för ung som politisk företrädare, precis som i många yrken är det en tillgång om man har viss livserfarenhet innan man sätter sig ner och tar beslut som påverkar tusentals, kanske tio- och hundratusentals människor för lång tid framöver. I ungdomsförbunden brukar man få vara med tills man är omkring trettio år, kanske det kan vara en ”lagom” ålder att starta sin politiska karriär i ? Eller vad tycker du?
Tack till kommunalrådet Svenerik Nykvist som inspirerade till detta blogginlägg ;)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar