21 december 2010

Framtiden börjar i klassrummet. Ja till betyg!

Folkpartiet hade en valaffisch som jag gillade extra mycket - a, b, c, d, e, fp. Framtiden börjar i klassrummet.

Idag har riksdagen på Folkpartiets initiativ fattat beslut om att betyg från årskurs sex kommer att införas i våra svenska skolor.

Äntligen kommer våra elever i god tid innan de slutar grundskolan få kunskap om hur de ligger till i olika ämnen, var extra insatser behöver sättas in och i vilka ämnen de har de kunskaper som kommer att innebära att de tre sista åren i grundskolan blir intressanta och utmanande istället för besvärliga och ointressanta därför att de inte fått med sig grundkunskaperna som krävs.
Betygen kommer i god tid även för att ha chansen att kunna läsa ifatt om man behöver det. Tidigare har betyg getts i årskurs åtta, till jul. Då har eleven ett och ett halvt år på sig att ta igen ett kunskapstapp som i värsta fall har funnits med sedan de allra första skolåren. Det är inte helt ovanligt att stora brister i läsning, matematik och skrivande inte upptäcks ordentligt förrän i årskurs sju, dvs när barnen kommer till Karlsängskolan i Noras fall. För att upptäcka dessa brister tidigare vill Folkpartiet i Nora att stöd till elever skall sättas in i de lägre åldrarna.

Det blir positivt med tydliga kunskapsavstämningar i årskurs tre, sex och nio genom den nya skollagen. Dessutom kommer på sikt ett mer rättvisande betygssystem som tillsammans med obligatoriska nationella prov och skriftliga kunskapsomdömen från första klass alla är viktiga pusselbitar i en skola som fokuserar mer på kunskap.
Jan Björklund säger "- Jag skulle vilja påstå att 2011 är det enskilt viktigaste året för svensk skola sedan den allmänna folkhögskolan infördes 1842. En rad reformer ska träda i kraft under nästa år; en ny lärarutbildning, en lärarlegitimation, en ny gymnasieskola, en ny betygsskala och en helt ny skollag". Som skolpolitiker i Nora kan jag inte annat än se fram emot detta.

Inga kommentarer: