22 december 2010

Sluta peta!

Gillar att läsa Sanna Raymans ledare i SvD idag :Peta mindre i maten! som handlar om att livsmedelsinspektörers nitiska inställning till sitt yrke kan ge bakslag för den idéella sektorns engagemang, exempelvis när det gäller bullbak och korvgrillning i samband med att det lokala laget spelar ishockey- eller fotbollsmatch, att kyrkan arrangerar något där det ska bjudas på fika eller att klasser säljer hembakta bullar på julmarknaden.

Ett idéellt engagemang är sprunget ur en vilja att göra något för andra utan ett egenintresse. Risken är uppenbar att miljöinspektörers nit kan omintetgöra den typen av insats om man inte helt enkelt väljer att stoppa huvudet i sanden...

Detsamma gäller miljöinspektörers nit när de inspekterar köken på våra äldreboenden och förskolor. Där tillåts många gånger varken de gamla, vars hem det faktiskt är, eller barnen, som skall lära för livet, att få hjälpa till i köket med att skala potatis, plocka i diskmaskinen eller vispa grädde. Detta trots att det redan idag finns flexibilitet i lagstiftningen och undantag framtagna för dessa verksamheter i Socialstyrelsens riktlinjer. Bra att regeringen nu kommer att utbilda miljöinspektörerna i flexibilitet!

Inga kommentarer: