Diskussionerna om att stora friskolekoncerner tar ut miljonvinster ur sina friskolor är heta. Många anser det olämpligt att våra gemensamma skattemedel går till aktieägarnas vinster, i vissa fall tack vara en lägre lärartäthet och andra besparingsåtgärder. Jag håller självklart med, om vinsten blir det centrala i den typen av verksamhet och inte en god verksamhet i sig är målet, bör regeringen vidta åtgärder för att begränsa möjligheterna till vinstuttag. Grunden i friskolornas ekonomi är friskolepengen från kommunen, alltså våra skattepengar. Samtidigt måste den kommunala skolan ha beredskap även för friskolans elever, ifall friskolan skulle stänga av någon anledning.
I Nora har vi också en friskola, Borns friskola, den friskolan drivs inte av något riskkapitalbolag och inte i vinstdrivande syfte, utan som en ekonomisk förening där medlemsavgiften rör sig om någon hundralapp per år. Många andra friskolor drivs i stiftelseform där inte heller vinstuttaget finns. Det finns alltså inget likhetstecken mellan friskolor och stora vinster.
Läser med intresse om att en organisation för idéburna skolor håller på att bildas i Sverige. Ordförande i interimstyrelsen är Patrik Waldenström som är rektor och vd på stiftelsedrivna Vackstanäsgymnasiet. Efter att ha blivit alltmer irriterad på att möta människor som tror att alla friskolor tar ut vinst, tog han kontakt med den organisation - Famna - där de idéburna verksamheterna inom vård och omsorg gått samman. Detta för att se om det fanns möjlighet att skapa en egen organisation för idéburna skolor, antingen inom Famna eller som en fristående organisation. Tanken med detta är att de friskolor som är icke-vinstdrivande skall synas som en grupp.
Idén bakom friskolereformen var ökad mångfald, inte i första hand att skapa möjlighet för ägarna att ta ut stora vinster. Det som nu sker, att allt fler av de mindre friskolorna köps upp av de stora friskolekoncernena, verkar i motsatt riktning, det får till följd att mångfalden på marknaden minskar, vilket inte var tanken med reformen. Rätt hanterad är friskolereformen en fantastisk resurs, där du som individ har möjlighet att välja det bästa för just ditt barn.
Som folkpartist och liberal är det självklart för mig att en sådan valfrihetsreform ytterst är positiv. Det är också självklart att kommunala skolor och friskolor skall ha samma rättigheter, och skyldigheter. Konkurrensen kan höja kvaliten i den kommunala skolan. Därför välkomnar jag den översyn som nu görs för att säkra att friskolor som inte kan hålla kvalitén inte heller ska tillåtas att ge vinstutdelning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar