02 december 2010

Har du också klimatångest?

Igår i SvD fanns en artikel om Jonas Paulsson som gick till val på parollen ”Jonas är extremt konservativ. Han vill bevara klimatet”.
Jonas är moderaten som hoppade av och gick över till Miljöpartiet. Han är mannen bakom ”Köttfri måndag” och har verkligen haft ett brutalt uppvaknande när det gäller klimathotet.

Han gick ifrån att vara ett helfrälst tillväxtfreak till att inse konsekvenserna av de liv han levde, hur de påverkade andra och hur det påverkade klimatet och jorden som vi lever på. Jag håller med Jonas om att det är en enorm orättvisa när det gäller hur klimatförändringarna slår mot människor – de som främst orsakar dem är inte de som drabbas, utan klimatförändringarna drabbar de mest oskyldiga först.

I miljösammanhang brukar man prata om att våra ” ekologiska fotavtryck " tillhör ett av det största, dvs. avtrycket som visar hur mycket vi påverkar klimatet på jorden. Om alla levde som svenskarna skulle vi behöva tre jordklot… Västvärlden med USA i spetsen lämnar de största fotavtrycken 5,4 globala hektar per person, läs mer här.

Utmaningen nu är att hitta andra framkomliga vägar för att ge alla människor på jorden acceptabla levnadsvillkor. Utmaningen hos oss som lämnar de största fotavtrycken är att hitta vägen till en hållbar tillväxt och smartare konsumtion.
Hur hanterar du själv klimatångesten? Räcker det med att vara med i Greenpeace och WWF, släcka lampan på Earth hour och köpa närproducerat? Vad är det man säger - ingen kan göra allt men alla kan göra något…eller?

Inga kommentarer: