23 december 2010

Människohandel med arbetskraft

Dagen före julafton får det bli ett blogginlägg om den trista verkligheten som ofta gör sig påmind.
En ny rapport visar att inte bara människohandel med kvinnor för prostitution är utbrett i vårt land utan även människohandel med arbetskraft är ett stort problem i Sverige. För inte så länge sedan bloggade jag om asbestsanering som ofta görs av firmor som inte är certifierade och sannolikt använder svart, utländsk arbetskraft. Enklare förstås, då dessa människor ofta inte kan de svenska reglerna och kanske heller inte språket.

Vi såg det även med bärplockarna i somras och själva upplägget är ofta detsamma: ett bemanningsföretag, ofta registerar i utlandet, annonserar efter arbetskraft, man erbjuder anställning, husrum och mat, när arbetstagarna kommer till Sverige hyrs de ut till andra bemanningsföretag, ofta i flera led. Passen och biljetterna för hemresan konfiskeras i vissa fall. I Göteborg fanns ett företag som satte i system att ta hit arbetskraft, lät dem arbeta en tid och sen anmälde dem till gränspolisen för att de uppehöll sig illegalt i landet. På så sätt kunde företaget alltid ha tillgång till gratis arbetskraft...Läs hela artikeln här

Hela förfarandet gör mig förbannad av flera skäl, dels för att det handlar om  människohandel, som jag betraktar som smutsigt, kriminellt, vidrigt och oetiskt. Kriminella ligor som lockar in människor i slavkontrakt.
Men även för att kastar en skugga över bemanningsföretag generellt. Då jag själv arbetar i branschen så vet jag att seriösa, svenska bemanningsföretag inte agerar på detta sätt men naturligtvis riskerar att "få en släng av sleven". Det här får en påverkan på hela branschen vilket borde innebära att man i det arbete som nu pågår med att komma åt fenomenet, involverar även bemanningsföretagens branschorganisation i ett förebyggande arbete.

Inga kommentarer: