07 december 2010

Folkpartiet vill säkra psykiskt sköra barns rätt till stöd och vård

Ung hälsa  länken ger dig hela artikeln, nedan ett utdrag (kursiverat) och mina egna kommentarer.


Innehållet i den rapport som Socialstyrelsen idag presenterar har även uppmärksammats av SKL (Sveriges Kommuner och Landsting). I Nora kommun har ämnet varit aktuellt då vi har sett att trots att vi i kommunen har egen kompetens för att göra basutredningar så kan väntetiden vara ända upp till två år. Det är naturligtvis fullkomligt oacceptabelt främst för barnen men även för deras föräldrar. Att få en diagnos så att man kan få rätt hjälp måste vara det centrala. Att dessutom riskera att inte få någon vård alls är naturligtvis förödande. Självmordstalen bland Sveriges unga är höga, de ligger på samma nivå som för tjugo år sedan - nästan 150 unga om året tar sitt liv. Att inte tas på allvar i vården är extra allvarligt för gruppen unga.

Nu kommer Folkpartiet med ett mycket bra initiativ där man vill att regeringen tar initiativ till att samla all barn- och ungdomshälsa under ett tak.

"- Ansvaret för förebyggande och tidiga insatser för barn och ungdomar är splittrat på för många händer, säger Maria Lundqvist-Brömster, riksdagsledamot (FP) och företrädare för partiet i riksdagens socialutskott. Psykiskt sköra barn hamnar mellan stolarna och får inte det stöd som de har rätt till. Nu behövs radikala grepp för att komma till rätta med bristerna.
Folkpartiet föreslår en samlad barn- och ungdomshälsa – ”UngHälsa”. Vi vill samla BVC, socialtjänstens förebyggande verksamhet för barn och föräldrar, ungdomsmottagningar och en första linjens barn- och ungdomspsykiatri under ett tak. Elevhälsan ska ha del av sin arbetstid förlagd där för att samverka kring elever från skolan. Paralleller kan dras till familjecentralerna, där olika kompetenser och verksamheter samlas för att ge stöd till småbarnsfamiljer. Något motsvarande finns inte för barn i skolåldern och ungdomar. Tvärtom är ansvaret i dag mycket splittrat".

I en tid när vi vet att allt flera av våra barn och ungdomar , med en majoritet bland flickorna, mår psykiskt dåligt är förslaget ett utmärkt sätt att komma vidare i arbetet med att stärka vården av och för dem som bäst behöver det. Att samla kompetenserna, att få dem att samverka för barnens bästa och att förlägga denna organisation så nära barnen rent organisatoriskt säkrar rättigheterna för dessa barn och deras föräldrar.





Inga kommentarer: