04 december 2010

Medborgardialog

Idag finns Noras nya majoritet på plats i fd. KIhls ur för att träffa medborgare och fortsätta den medborgardialog som vi började med under valrörelsen. Dagen till ära - Noras julmarknad - bjuder vi på glögg och pepparkakor.
Medborgardialogen är för oss viktig och har under alltför lång tid inte förts i någon strukturerad form i Nora. Som politiker träffar man givetvis alltid människor men att faktiskt regelbundet fråga efter vad som är viktigt i människors liv och vad man har för tankar kring till exempel kommunens olika satsningar och verksamheter är något annat.

Jag har bloggat om medborgardialog tidigare, det finns en massa olika sätt att genomföra den på. Att träffa medborgare ute på stan är ett sätt, ett annat sätt kan vara att som politiker ha sms-rådgivare, mailinglistor, café- eller lunchträffar med speciella teman. Att utveckla hemsidan och sociala medier som Facebook och Twitter ingår i detta.

Det finns en efterfrågan hos många människor, både yngre och äldre att få diskutera politik och verksamhet. Att få en möjlighet att påverka för att visa vad man tycker i olika frågor stärker demokratin. För oss politiker handlar det om att få ytterligare underlag inför beslutsfattande. För medborgarna handlar det om att kunna engagera sig utifrån sitt eget intresse och kunna påverka beslut som får konsekvenser för den egna vardagen.

Inga kommentarer: