13 december 2010

Keep calm and carry on...

Ta det lugnt och fortsätt leva, ett motto taget efter terrorbomningarna i London 2005. Okänt ursprung men har använts redan under andra världskriget.

Alltid lika kärnfulla PJ Anders Linder på SvD skriver att Det här ska inte få förstöra våra liv och visst har han rätt.
Självklart ska vi bli ilskna och förbannade, självklart ska vi beslutsamt gå vidare med våra liv och visa att vi fortsätter att leva och inte böjer oss för någon som vill förstöra vårt samhälle och våra liv. Det är ditt och mitt samhälle som självmordsbombaren angripit, det var du och jag som var måltavlan.
Vi har vi haft otäcka dåd tidigare, en statsminister har mördats och en utrikesminister likaså. Men detta dåd hade oss alla som måltavla, precis som i New York, London, Madrid och mängder av andra platser på vår jord. Världen har slutligen nått även Sverige...

Statsministerns framträdande och hans ord om "Detta samhälle är vi rädda om. Detta samhälle är värt att på alla sätt försvara" visar återigen på hans statsmannaskap, lugnt,sakligt och utan några förhastade slutsatser framträder han inför pressen. Många vittnar om faran att nu återigen sätta en stämpel på alla muslimer som terrorister och flera manifestationer har redan hållits. Vi måste hålla i minnet att islamism inte är samma sak religionen islam och att människor som kommer från muslimska länder inte kollektivt skall bära skulden för vad någon fanatiker gör.

Men självklart måste vi reagera med avsky och precis som i Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta så ställs ondskan mot modet. Och den som inte vågar stå upp mot ondskan och vågar fortsätta leva sitt liv är bara en liten lort. För om vi inte gör det regerar ondskan i all evinnerlighet...

Inga kommentarer: