20 december 2010

Positivt med gårdsförsäljning

På Folkpartiets landsmöte hörde jag till dem som röstade för ett positivt beslut om gårdsförsäljning.
Nu kan jag läsa att vi kommit ett steg närmare möjligheten för lokala producenter av öl, vin och kanske även whisky (?) sannolikt får möjlighet till gårdsförsäljning även i Sverige.
Den utredare som regeringen tillsatt verkar nu ha hittat en modell där gårdsförsäljning går att kombinera med den svenska modellen där Systembolaget har en monopolställning. Viktigt är naturligtvis också att man ser över regelverket inom EU så att gårdsförsäljning inte strider mot konkurrensreglerna inom unionen.

För små, lokala producenter ute på landsbygden som länge stridit för dessa möjligheter, ser det alltså just nu försiktigt positivt ut. Beslutet kan betyda mycket för jordbrukssektorn där många ser möjligheter i att kunna producera lokalt tillverkad vin, cider eller öl och få chansen att sälja några flaskor till de besökare som kommer till gården. Detta kan givetvis bli ännu en turistmagnet. Kanske kan även lokala whiskyproducenter få möjlighet att sälja smakprov på det man tillverkat. Precis som man säljer lokalt producerad mejeri- eller charkuterivaror på gårdar kan nu även denna typ av varor komma att säljas.

Inga kommentarer: