07 december 2010

Är du en vandrande plånbok?

Jobbskatteavdraget som regeringen infört har gett dig och mig i runda tal en hel månadslön extra per år. För dig och mig innebär det att vi kan bestämma mer över vad vi vill spendera våra pengar på. Syftet är naturligtvis inte bara att vi ska få en ökad konsumtion utan även att vi tack vare jobbskatteavdraget ska få en ökad produktion som i sin tur genererar arbetstillfällen.
Valet 2010 har kallats för plånboksvalet och det handlade mycket om ansvar för rikets finanser, sparsamhet och att vanliga löntagare fått mer i plånboken tack vare jobbskatteavdraget. Ett viktig men ganska torftigt budskap, kan tyckas, utan en särskild värdegrund att förmedla. I årets val var det ändå ansvarstagandet som vann gehör då Sverige visar sig ha Europas mest välskötta och starkaste statsfinanser i en tid av oro i många stater.

I valet 2014 räcker det med största sannolikhet inte att prata stabil ekonomi och en ytterligare utökning av jobbskatteavdraget, utan då måste Alliansen i sitt ledarskap visa vilka framtidsvisionerna är för Sverige, i Europa och i världen. Vad vill vi med skolan, hur klarar vi utmaningarna inom äldreomsorgen, hur säkrar vi välfärden, hur skapar vi incitament för att starta nya företag och hur fortsätter vi regelförändringen för småföretagare? Den allra viktigaste frågan handlar säkerligen om miljön, hur hanterar vi människors klimatångest?
I dagens SvD skriver PJ Anders Linder att "Människor är mer än vandrande plånböcker" och jag kan inte annat än ge honom rätt.

Inga kommentarer: