17 december 2010

Folkpartiet vill (också) avskaffa fribeloppet

På partirådet före valet beslutades att Folkpartiet skulle ställa sig bakom ett förslag från ls, liberala studenter, om att avskaffa fribeloppet. Ls menar att det ska finnas en grundläggande möjlighet för alla att få studiemedel, men även att möjligheterna att själv finansiera sina studier måste öka. Att lånebehovet minskar på sikt är positivt även för staten. Att ta bort fribeloppet skulle göra det möjligt för studenter att arbeta i större utsträckning vid sidan av studierna än idag. Kravet att kurser och tentor skall klaras av i samma utsträckning som idag skall givetvis finnas kvar. Det handlar mer om att de studenter som vill och kan arbeta i större utsträckning vid sidan av sina studier inte skall straffas.

Igår, på SvD Brännpunkt finns en debattartikel av Tobias Lindström, vd för bemanningsföretaget Student Consulting som argumenterar i samma riktning. Eftersom Student Consulting hyr ut studenter som arbetskraft är givetvis detta något som inte bara skulle gynna studenterna utan även Student Consulting. Fördelen som Lindström skriver är att studenterna redan under studietiden får en tydligare koppling till arbetslivet, vilket givetvis är positivt för individen. " Den som har en välfylld och spännande CV med goda referenser har en klar fördel framför den som aldrig jobbat när det kommer till den viktiga anställningsintervjun" menar Lindström och jag kan bara hålla med.
Det stora problemet på dagens arbetsmarknad är att matcha rätt kompetens och person med de lediga jobb som finns. Allt vi kan göra för att underlätta detta kommer att ha en positiv inverkan, inte minst på ungdomsarbetslösheten.

Inga kommentarer: