22 februari 2012

Kumla - en fristad för adopterad författare?

Idag tänker jag skriva om Kumla och det utmärkta initiativ som min partikollega Christina Örnebjär tagit. Christina, som är oppositionsråd i Kumla har lämnat in en motion där hon föreslår att Kumla ska bli en fristad för förföljda författare och på så sätt göra en insats för yttrandefriheten.

Yttrandefrihet och rätten att få uttrycka sig som man vill så länge man inte kränker någon är något som vi i Sverige ser som självklart. Det finns dock många länder i världen där författare fängslas eller förföljs på grund av de texter som de har författat.
För oss i Sverige är den grundlagsbefästa yttrandefriheten självklar, något som vi ser som en demokratisk och mänsklig rättighet. Därför har bland annat Uppsala tagit det steg som Christina nu föreslår att Kumla ska göra - Uppsala tar emot en förföljd författare under ett till max två år och bjuder på en fristad och uppehälle under denna tid, allt för att värna yttrandefriheten.Initiativ till detta togs av en annan folkpartist, EU-parlamentariker Cecilia Wikström.
Det är via internationella nätverk som International Cities of Refuge Network - ICORN, som samarbetar med Pen, en förening för författare, journalister, översättare och förläggare runt om i världen som detta görs möjligt. Spännande om Kumla kan förknippas med en fristad, istället för de höga murarna runt Kumlaanstalten!

1 kommentar:

Christina Örnebjär sa...

Jag hade missat de här inlägget! Kul! Vi kör en liten kampanj för författarfristäder på Stora Bokbytardagen den 25/5 för att uppmärksamma vikten av pressfrihet och yttrandefrihet. Ska blir roligt! Ser också fram emot svaret på motionen...