07 oktober 2011

Folkpartiet bockar av ett vallöfte!

Sociala medier hade igår kommentarer kring att Jan Björklund lovade att Sverige skulle ta Nobelpris på en av våra valaffischer 2010...

I går fick nämligen en av Sveriges mest älskade författare Tomas Tranströmer Nobelpriset i litteratur, så fantastiskt tycker jag! Det är verkligen ett mycket klokt val av Nobelkommittén och ger naturligtvis hans författargärning och livsverk extra glans.

Jag har de flesta av hans dikter olästa, men de jag har läst hör till klara favoriter. En rad som hör till favoriterna är:
Två sanningar närmar sig varandra, en kommer inifrån, en kommer utifrån och där de möts har man en chans att få se sig själv.
Om möjligt ännu gladare blev jag idag när Nobels fredspris delas ut till tre fantastiska kvinnor - Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee  bägge från Liberia och Tawakkul Karman från Jemen. Ellen Johnson Sirleaf är president i Liberia sedan 2006. Hon valdes till president efter det blodiga inbördeskriget.

Ellen Johnson Sirleaf startade startade en kvinnorörelse för fred tillsammans med Leymah Gbowee som kom att ha en stor betydelse för fredsförhandlingarna. Dessa kvinnors tysta protester när de var klädda i vita tröjor påskyndade fredsförhandlingarna och snabbade upp processen.

Den tredje pristagare är Tawakkul Karman en modig kvinna och journalist i Jemen som redan 2005 startade ett nätverk för kvinnliga journalister. Hennes kamp för yttrandefrihet och demokrati i Jemen innebär naturligtvis att hon blir extra utsatt efter detta i sitt hemland. Att hon får omvärldens uppskattning genom fredspriset kommer givetvis att betyda mycket för hennes fortsatta arbete. Du kan läsa mer om henne och hennes arbete här Hon ger andra kvinnor styrka

Samtidigt som det är fantastiskt att fredspriset lyfter fram dessa tre kvinnors arbete för demokrati och mänskliga rättigheter i sina respektive länder är det ett erkännande av den arabiska våren och kvinnornas roll i det upproret.
All uppmärksamhet som riktar fokus mot kvinnornas roll i det upproret kommer att vara värdefullt som påtryckningsmedel för att se till att inte kvinnorna nu får återgå till en plats utanför maktens rum. Det är viktigt att de femtio procenten av dessa länders befolkning som kvinnorna utgör ges en plats i det fortsatta arbetet med att bygga upp de nya arabiska staterna.

Inga kommentarer: