Budgetarbetet pågår för fullt runt om i Sveriges kommuner och Nora är inget undantag. Totalt skall Nora spara 15mKr nästa år, dvs ca 3 procent av den totala budgeten i kommunen.
Detta sparbeting fanns redan 2009 men då räddades dåvarande kommunledning av de statsbidrag som kom 2010. I dagens bistra ekonomiska klimat kan kommunerna runt om i Sverige inte räkna med ytterligare statsbidrag, finansministern har stängt börsen med hänvisning till det allvarliga ekonomiska läge som Europa och världen befinner sig i.
Regeringen har backat på vallöften då man menar att det måste finnas ekonomiska möjligheter till finansiering av vallöften innan de genomförs. Nu gäller försiktig ekonomisk politik tills vi ser vad som sker. Även de sex partier som idag sitter i majoritet i Nora gick till val på frågor där vissa lyftes fram mer än andra. Folkpartiet liberalerna gick till val på frågor som rörde både skola, barnomsorg, äldreomsorg, kulturområdet och näringslivsfrågor.
Nu sitter vi i den situationen att vi måste prioritera bland våra vallöften och det är ingen lätt sak. Verksamheter står mot verksamheter,intressen mot intressen. Hur skulle du resonera om du fick vara med och tycka till? Jag ser fram emot dina sypunkter!
1 kommentar:
Först och främst tycker jag att man måste göra tydligt vad som är kärnverksamhet och vad som är icke nödvändig verksamhet. Sen måste man akta sig för att bygga upp strukturer som är svåra att ändra på. Kulturskolan är t.ex. ett projekt som skriker socialdemokratisk politik. Jag förstår då inte hur man som ett borgligt parti kan driva detta projekt medan sossarna vill jobba med kulturcheckar vilket bäddar för en mycket mer flexibel och kreativ lösning på problemet. I Nora är det den upp och nervända världen. Skrota kulturpedagogerna också. Det är galet att politiker sitter och i praktiken tvingar rektorerna till att lära ungarna dansa istället för att använda pengarna till det som är mest nödvändigt för tillfället. Tryck ner besluten om hur man skall lösa de dagliga problemen så långt ner i organisationen som möjligt.
Stoppa bedömningsfri hemtjänst. Det är galet att låta kommunen betala för något som idag med RUT-bidrag egentligen kan betalas av staten. Sen kan man tycka att våra gamlingars ungar borde kunna åtminstone hjälpa sina föräldrar 8 timmar i månaden. Är det någon som behöver hjälpen och har dåligt med pengar kan biståndsbedömaren lösa det.
Inför även ett ordentligt ekonomistyrningssystem tillsammans med en genomgång av hur folk hanterar pengarna i kommunen.
Men egentligen borde inte 3% vara svårt att optimera fram i organisationen. Vi har haft socialdemokratiska kommunalråd i kommunen som brukade säga "Det finns alltid pengar och resurser." Men en sådan inställning där man inte är så aktsam om andras pengar borde det finnas en hel del svinn.
Skicka en kommentar