Du som läser min blogg regelbundet vet att jag vid flera tillfällen skrivit positivt om gårdsförsäljning. Jag har sett det som en viktig utvecklingsmöjlighet för företag på landsbygden. I Nora får vi ju både whiskydestilleri och ölbryggeri, visst kunde det vara positivt för dem att kunna få sälja sin produkt direkt till kund, precis som de gårdar gör som har osttillverkning ex? Kanske en möjlighet att expandera och anställa tänker jag mig. Jag har sett det hela med lite "pittoreska" glasögon...
Tills min partikollega Gabriel Romanus kontaktade mig...Gabriel är tidigare socialminister och har suttit många år i som riksdagsledamot för Folkpartiet liberalerna.
Det visar sig att det så vist inrättat att, eftersom vi har monopol på spritförsäljningen i Sverige - Systembolaget - så måste i så fall alla sprittillverkare i hela världen ges samma möjlighet på detta försäljningsställe.
EU-rättens syn på detta är enligt direktiven "att försäljning av alkoholdrycker på tillverkningsstället av svenska tillverkare på landsbygden vid sidan av detaljhandelsmonopolet, inte är förenligt med EU-rätten, eftersom det vore att diskriminera utländska tillverkare då dessa inte skulle få samma möjlighet till direkt detaljhandel till svenska konsumenter".
Och där gick gränsen för mig, det var inte så jag tänkt mig gårdsförsäljningen, att den även skulle innebära försäljning av vodka från Polen, öl från Tjeckien och cava från Spanien. Nu i helgen har Folkpartiets landsmöte sagt nej till gårdsförsäljning och jag ställer mig bakom det beslutet.
Jag är, i alla fall ännu så länge, inte beredd att upphäva Systembolagets monopol till förmån för att vi ska kunna ha gårdsförsäljning. Kommentera gärna!
2 kommentarer:
Tyvärr har jag aldrig fått möjlighet att föra en "öppen" diskussion i detta ärende, utan bara sett de väldigt låsta positioner som olika grupperingar tycks ha hamnat i. I frånvaron av trovärdiga fakta, utan bara överdrifter från båda sidor måste jag istället gå på min magkänsla, och hamnar då i slutsatsen att 1. Gårdsförsäljning i sig är INTE ett hot mot folkhälsan. 2. Att ge upp inför snärjiga regler och juridiska tvetydigheter är inte rätt väg för Sverige att verka inom EU.
Jag får tillägga att jag är långtifrån säker på att mitt ställningstagande är korrekt, men de skräckscenarion som målas upp av bl.a. Gabriel Romanus får mig att bli väldigt tveksam till den sidans argumentering.
Jo jag håller med dig om att Systembolaget är bra. Faktum är att vi får bättre service och fler produkter att välja emellan tack vare systemet. Dyrt vin är t.o.m. billigare i Sverige än utomlands. Monopol kan vara bra om staten drivet det.
Skicka en kommentar