03 mars 2010

Ungdomskultur i Nora

Nora är känd som en kulturstad och många är de evenemang som inom olika kulturyttringar erbjuds till Noras innevånare och våra besökar utifrån. Alltifrån musik, teater, måleri till kreativa konstutställningar inom olika tekniker är bara en del av vad som rikligt erbjuds oss. Alltför ofta riktar sig dock evenemangen mest till vuxna och jag kan sakna ett ungdomsperspektiv på och i kulturen. Våra ungdomar får kultur i skolan via våra kulturpedagagoger och på vår 7-9 skola kommer ett stort antal elever att delta i evenemanget Nora natt i mars med sång och dans vilket givetvis är väldigt roligt !

Men, hur kan ungdomarna bli ett självklart inslag i Noras kulturliv? Hur kan vi skapa förutsättningar för att de ska få vara med på olika arenor inom konsten på ett naturligt sätt och hur bjuder vi in till detta? Vet vi vad de skulle vilja göra? Vem initierar ett sådant samtal? Vore det möjligt att ordna workshops där yngre och äldre konstnärer möts och tillsammans skapar? Släpper vi in de ungdomar som själva vill åstadkomma något? Skapar vi de mötesplatser som behövs för att släppa in våra ungdomar? På vilket sätt skulle våra studieförbund kunna delta i detta arbete?
Det är sådana frågor jag brottas med och funderar på hur vi skulle kunna utveckla vårt eminenta kulturarbete så att det sträcker sig över generationsgränserna. Vi har alltför ofta en tendens att skapa något specifikt och separat för alla åldrar "för sig", men det är inte det jag menar utan jag är ute efter mötesplatser som är åldersintegrerade, där vi skapar och sedan beundrar konstverken tillsammans.

4 kommentarer:

coyoteros sa...

här håller jag med dej ,fullt ut..
hur det ska arangeras....bästa är väl att fråga dom intreserade...för lite kommer det ju att kosta,,åå lokal behövs ju..mmm

Andreas Lejbro sa...

Detta är något jag också funderat på, då jag upplever en hel del av Noras kulturella utbud som Tantigt.

När jag påtalat det i olika sammanhang, så har jag lärt mig att man måste definiera begreppen först.


Hur gammal är en ungdom och vad är kultur.

Om du är ungdomlig till sinnet men fyllt 50år, är du då en ungdom då?

Och betydligt svårare blir det med begreppet kultur. Vad är kultur och vad är det inte, och vem bestämmer det?

Men under v44 förra året genomfördes det ett försöka från kommunens sida, att göra om höstlovet till: Kulturlov för skolungdomar.

Jag vet inte riktigt hur det gick, då jag inte sett någon utvärdering av det. Men jag vet att en del var upprörda över att dom inte fått någon inbjudan, trotts att det var, i en del fall mycket längesedan de var skolungdom.

Jag vet dock att Nora bergslagsförsamling (nytt namn sedan årsskiftet) hade en hel del ifrån prova på dans till fotoutställning.

Ulrika sa...

Ditt inlägg är mycket viktigt och det är något som jag själv brinner för och försökt att lyfta i olika sammanhang. På Noranatts mötena har jag i år och förra året försökt att lyfta barn och ungdomskulturen men flera de andra medverkande (inte alla) har inte varit intresserade av att göra något för en yngre kultur. Merparten av de inblandade har sina "kulturtanter" och är nöjda med det. Nu är det en generalisering men tyvärr är det så i mångt och mycket. Förra årets utvärderingsmöte var reaktionen när jag förde detta på tal att "de kan ju göra något annat en annan kväll, inte på kulturnatten". För mig var det en chock att höra. De verkade inte ha förstått att ungdomarna är nästa generations kulturutövare och kulturnyttjare. Jag hoppas att i och med det fantastiska arbete som gjorts på Karlsängskolan i år de andra kulturarbetarna (nej sägarna) får upp ögonen och nyfikenheten på de ungas kultur. Detta kommer förhopningsvis att leda till nya möten och ett ännu bättre kultur Nora med större kulturell variation.

Anonym sa...

Jag tror att det här är ett återkommande problem och det inte bara i Noras kommun. Det du nämner om att kulturen delas in i fack beroende på ålder syns tydligt i dagens samhälle, vilket kan vara det verkliga problemet på varför kulturen kan upplevas som osammanhängande och lite trasig, speciellt inom ungdomskulturen. Kanske att begreppet ungdomskultur tolkas på helt fel sätt? Kultur är ett arv som var och en påverkas av som individ och kommer att påverka, det borde inte var något som kan kontrolleras och med det begränsas beroende på åldersgrupp. Jag säger inte att man ska finna att all kultur är intressant men man borde vara mer öppen för dess bredd.