21 mars 2011

Regionfeber

Tre vise män har utsetts av SKL för att resa riket runt och stämma av synpunkter i regionfrågan, denna ickefråga för väljarna men ack så viktiga fråga för hur vi ska lösa frågan om tillväxt och regional utveckling i landet. Det handlar främst om hur vi ska lösa en ny indelning av statens regionala förvaltning. 
Ursprunget kommer givetvis från den sk. Ansvarsutredningen som Mats Sjöstrand ansvarade för och som presenterades redan 2007.
Regionfrågan är högst prioriterad hos regionstyrelse- och landstingsordföranden. De flesta uppskattar inhoppen från Jerker Swanstein, Roland Andersson och Kent Johansson och menar att de sätter fart och tvingar fram utveckling i den pågående processen. De flesta inser även vikten av att detta får arbetas fram underifrån istället för att regeringen bestämmer sig för att slå näven i bordet och beslutar över våra huvuden.

Viktigast i regionfrågan redan för tre år sedan var frågan om Stockholm skulle få bilda region tillsammans med något annat län, vilket var vad många närmast kringliggande grannar hoppades på. Stockholm är ju den stora tillväxtmotorn i landet och därför en viktig partner i sammanhanget.
Som länsbo ser jag helst den sk. bananen som sträcker sig från Värmland över Örebri, Västmanland och inkluderar även Sörmland. Jag är även öppen för att delar av länet kan välja att gå i en annan riktning om man känner mer samhörighet åt annat håll, som exempelvis i de norra och södra delarna som ofta har upparbetat samarbete med andra närliggande län av förklarliga skäl.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Är det inte läge att lägga ner landstingen? Regionerna är ett uttryck över att länen är för små för sin uppgift eller vad anser du?

Gabrielle sa...

Absolut, jag håller med dig till fullo!