06 mars 2011

En bokhandel ska vi väl ha, eller?

Efter en fantastisk dag på Loka Brunn med god mat, spabad och massage är det nu dags att ta tag i lite vardagssaker igen. Tvätt och strykning, bloggande och lite "distansarbete" står på dagordningen idag.

Gick över stan i Nora häromdagen och slogs av hur trist det ser ut med fd. bokhandlens tomma lokaler. Människor är upprörda över att bokhandeln slagit igen samtidigt som de idag oftast handlar sina böcker på nätet.
För många, precis som för mig, är det en härlig känsla att kunna gå runt bland hyllorna och låta blicken vila på bokryggarnas titlar. En bokhandel påminner oss om hur viktig läsningen och tillhörande reflektion är. En bokhandel är ett nav för diskussioner och samtal, för upptäckt av nya författare och/eller titlar. Jag påminns om att diktaturer världen över försökt att styra utbudet i bokhandeln och många är de bokbål som historien kan berätta om.
Böcker ingår i bildning, även biblioteket med sina böcker ingår i värnandet om bildning och öppna samtal om litteratur, bokhandeln är en av flera viktig institutioner för att säkerställa ett öppet samtal i vårt samhälle.

Hur kan vi då värna en lokal bokhandel i Nora i denna digitalieringens tidevarv med läsplattorna på intåg? Ska bokhandeln i framtiden bli ett centrum för det öppna samtalet, med kaféer i anslutning till bokhandeln där man kan sitta ner en stund för att diskutera? Ska bokhandeln arrangera läskvällar, läsecirklar speciellt riktade till barn och författarkvällar för att tillsammans med skolan och biblioteket stimulera läsandet bland alla åldrar? Högläsning är ett underskattat nöje i datorernas tidevarv.
Kan vi hitta nya former för att rädda bokhandel och boken som fenomen till eftervärlden, eller måste vi finna oss i att den nya tekniken kommer att förändra förutsättningarna för det öppna, demokratiska och personliga samtalet människor emellan?

Inga kommentarer: