28 mars 2011

Vem är vi till för?

Ni som läser min blogg med jämna mellanrum vet att jag brukar ställa frågan - vem är vi till för? Nu är det återigen dax för samma fråga...

Svenska Dagbladet skrev förra veckan om att många föräldrar anlitar hjälp av barnvaktsföretag för att hämta barnen på förskolan. Barnvaktsföretag har vi kanske inte så många i Nora men även här är vardagspusslandet inte helt lätt för föräldrar. De allra flesta föräldrar arbetar idag heltid och för att kunna hämta barnen på förskola och fritids får de varva sina arbetstider, hitta lösningar tillsammans med andra föräldrar eller ta hjälp av farmor och mormor för att kunna lösa hämtningen.

Varje förälder avgör givetvis själv hur lång tid varje dag ens telningar skall tillbringa på förskolan. Det förskolan måste erbjuda är öppettider som är anpassade till efterfrågan. Nora har många invånare som pendlar både till Örebro och Lindesberg eller Karlskoga, arbetar man då till 17:00 är det inte lätt att hinna hem till 18:00. Jobbar man i butik jobbar man oftast till 18:00 ex. och då blir det omöjligt att hinna hämta. Att barnens farmor/farfar eller morfar/mormor ska ställa upp är inte heller något som man som förälder kan kräva.

Så finns det efterfrågan bör förskolan givetvis vara beredd att förändra sina öppettider så att det passar föräldrarnas behov. Återigen återkommer jag till mitt mantra – vem är vi till för? – denna gång när det gäller kommunens service till medborgarna.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det låter så enkelt när du säger så där. Skulle vara enkelt om föräldrarna var normala kunder som var beredda att betala vad det kostar för att få servicen. Nu fungerar inte en kommun som ett företag.

Istället är en av hörnstenarna omfördelning av resurser. Du tvingar (skatt är inte frivillig för de flesta) vissa att betala för andra. De som får en resurs får den antingen gratis eller väldigt billigt vilket föder omättliga behov. (Grundläggande ekonomisk teori.) Så när du så hurtigt i ditt inlägg talar om att ge föräldrar en optimal barnomsorg och avslutar med att det rör sig om service till kommunens medborgare så talar du inte om alla kommunens medborgare. Ickeföräldrar får det faktiskt lite sämre genom högre skatt eller besparingar på områden som berör dem. Men som Ambrose Bierce sa "Politik; en intressekamp utklädd till strid om principer." och det är politik vi sysslar med här. :)