07 mars 2011

Friskolorna går på export

Blott Sverige svenska friskolor har -nej, se det stämmer inte längre. Nu går våra svenska friskolor på export till Storbritannien. Den nya liberalkonservativa regeringen har öppnat för att släppa in valfriheten i det brittiska skolsystemet. Utbildningsminister Michael Gove säger :"we have seen the future in Sweden and it works." Mångfald och valfrihet ses som en möjlighet för både barn och föräldrar.

Ansökningarna strömmar in till West London Free School som skall lära sin elever "flit och framåtanda" men även ha latin som obligatoriskt språk. Jag tycker att vi ska känna oss stolta över det faktum att våra svenska friskolor nu går på export. Det är inte varje dag som ett annat land går i bräschen för svenska modeller.

Vi vet genom olika undersökningar att föräldrar, lärare och elever och lärare är nöjdare i friskolor än i kommunala skolor. Här skulle den kommunala skolan tjäna på ett erfarenhetsutbyte för att fånga upp goda idéer och arbetssätt. Som folkpartist gillar jag naturligtvis idén om att själv få välja det bästa för mitt barn. Friskolorna ger även många elever som inte kommer från traditionellt studievana familjer att få visa framfötterna i den akademiska världen vilket är positivt.

Inga kommentarer: