25 mars 2011

Miljövänlig kultur

Stefan Edman, tidigare sakkunnig i miljöfrågor hos Göran Persson menar att det finns mycket att glädjas åt när vi ser till miljöfrågorna. Han har varit med och tagit fram ett antal förslag för transport- industri- och bostadssektorn där utgångspunkten varit att minska oljeberoendet.
Mycket har gjorts men mer behöver göras på miljöområdet. Fokus bör vara att få till bättre tågtrafik och öka andelen miljöbilar men även på att bygga lågenergihus. Samtidigt är det viktigt att vi får till gemensamma bindande avtal på miljöområdet bland världens länder.
Det finns mycket att glädjas åt ur ett globalt perspektiv - att människor har lyfts ur misär och hunger, att spädbarnsdödligheten minskat rejält de senaste tjugo åren, att ozonskiktet så långsamt läker. Tillgång till rent vatten, den omfattande fattigdomen och den klimatkris som orsakas av människans uppvärmning är utmaningar som vi människor måste ta till oss. Den av oss västerlänningarn så omhuldade livsstil kommer sannolikt att behöva förändras i grunden för att vi ska kunna förändra villkoren för dem som bor i de fattiga delarna av världen.
Istället för att fortsätta att öka vår materiella konsumtion i västvärlden menar Edman att vi måste öka konsumtionen av sådant som inte är skadligt för miljön men ändå skapar tillväxt och jobb och tar kulturen som ett exempel på sådant. En enklare livsstil som inte skadar miljön utan istället räddar den är vad vi måste människor måste vänja oss vid om vi ska hitta en hållbar väg framåt.

Inga kommentarer: